Kotona mahdollisimman pitkään

Suomessa yli 65-vuotiaita on yli miljoona. Nykyhallituksen kärkihankkeena oli vuosina 2016 – 2018 Kehittää ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistaa kaikenikäisten omaishoitoa, Sosiaali- ja terveysministeriön I&O-kärkihanke. Jokaisella meistä pitäisi olla oikeus asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään – turvallisesti ja laadukasta elämää.

Tarvittavat palvelut pitäisi saada kotiin tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti, riippumatta siitä missä asuu. Omaishoidon tilanne tulee monesti eteen pyytämättä. Läheinen sairastuu. Siihen liittyy elämänmuutos, joka vaikuttaa koko perheeseen. Omaishoitajan jaksamisesta on tärkeä huolehtia. Kun omaishoidettava on vakavasti sairas, on hoidon tarve usein ympärivuorokautista. Tällöin hoitosuhde hallitsee omaishoitajan elämää.

Kaikki tuki, oma aika, itsestä huolehtiminen ja ihmissuhteet ovat tärkeitä omaishoitajalle. Tärkeää olisi pitää huolta koko toimintakyvystä ja huolehtia riittävästä levosta sekä ravitsemuksesta. Omaishoitajan arjen pitäisi olla sellaista, että saa keskittyä olennaiseen – omaisen hoitamiseen, hyvin voimavaroin ja ilman jatkuvaa väsymystä arjessa sekä huolta taloudesta.

Omaishoitoon tarvittava tuki tulisi olla helposti saatavissa ja tämän kuuluisi olla yhdenvertaista kaikissa kunnissa. Näin inhimillinen, oikeudenmukainen ja turvallinen kohtelu toteutuu kaikille.

Kari Kulmala, kansanedustaja (sin)

Sanomalehti Karjalainen 17.1.2019

Kotiseutu-Uutiset 24.1.2019

Koti-Karjala 30.1.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *