Jakovarasta rahoitusta hankkeille

Eduskunnassa on sellainen ihmeellisyys kuin ”jakovara”. Budjettineuvotteluiden yhteydessä sillä tarkoitetaan julkisen talouden liikkumavaraa. Se on budjetin osa, joka ei ole sidottu aikaisemmin sovittuihin tai muutoin pakollisiksi katsottuihin menoihin. Tätä voidaan käyttää pienimuotoisiin liikennehankkeisiin tai muihin hankkeisiin, joihin on vaikea muuten saada rahoitusta. Päätökset jakovaran käytöstä tehdään hallituspuolueiden kesken.

Monesti esityksen jakovaran käyttöön tekee yksittäinen kansanedustaja. Tämän jälkeen asiasta keskustellaan asianomaisessa jaoksessa, jonka jälkeen hallituspuolueiden valtiovarainvaliokunnan vastuuhenkilöt sen hyväksyvät tai hylkäävät. Myönteiset päätökset viedään eduskuntaan päätettäväksi, jossa ne hallituksen määräenemmistön turvin saadaan päätöksiksi.

Eduskunnan jakovarasta saimme viime vuonna rahoitusta muun muassa Liperin Ylämyllyntien peruskorjaukseen 1 000 000 euroa sekä Rääkkylän kevyen liikenteen väylän rakentamiseen 350 000 euroa. Tein näistä molemmista Sinisten eduskuntaryhmässä aloitteen.

Ylämyllyntien peruskorjauksen suunnitelmat olivat olemassa jo kymmenen vuoden takaa, mutta rahoitusta siihen ei ollut aikaisemmin löytynyt. Tämän miljoonan euron rahoituksen jälkeenkin Liperin kunta joutui laittamaan rakentamiseen vielä toisen miljoonan ja ELY-keskus loput. Joka tapauksessa peruskunnostukseen oli tarvetta kehittyvässä kylässä ja tie tulee olemaan kokonaisuutena hyvä ja vilkkaassa käytössä.

Rääkkylän kevyen liikenteen väylän rakentaminen on vasta alkutekijöissään. Sen rakentamiseen päästään vasta ensi keväänä. Väylä on ollut kyläläisten haaveissa jo vuosikausia ja nyt se toteutuu. Tällä 350 000 eurolla ei saada valitettavasti rakennettua kuin tuo n. 500 m matka. Väylä tulee kuitenkin olemaan valaistu ja asfaltoitu ja mahdollistaa turvallisen liikkumisen jalkaisin sekä polkupyörällä. On hyvä muistaa, että tällaisia väyliä ei ole Rääkkylään rakennettu 30 vuoteen.

Rääkkylän kunnan tämän vuoden investointeihin on varattu talousarviossa alle 200 000 euroa, joten väylän rakentaminen olisi kunnan rahoilla tuskin koskaan mahdollista.

Kari Kulmala, kansanedustaja (sin)
valtiovarainvaliokunnan jäsen

Kotiseutu-uutiset 5.12.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *