Luomuun lisää tukea

Luomutukea tarvitaan jatkossakin. Suomen hallitus on sitoutunut toteuttamaan kansallista luomuohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on nostaa luomun osuus 20 %:iin koko maan peltoalasta. Tällä hetkellä se on noin 13 %. Mielestäni hallituksen tulee tukea luomualaa tavoitteen saavuttamiseksi.

Pohjois-Karjala on luonnonmukaisessa viljelyssä edelläkävijä. Meillä luomun osuus peltoalasta lähentelee jo 30 % ja halukkuutta lisätä peltoa luomulle olisi. Luomulla on mahdollisuus parantaa huonoa maatalouden kannattavuutta sekä torjua sitä kuuluisaa ilmastomuutosta ja lajikatoa.

Viime vuonna luomutuotteiden myynti Suomessa kasvoi peräti 13 %. Luonnonmukaisesti tuotetulla ruualla on hyvä menekki myös viennissä. Valitettavasti tällä hetkellä vientiin ei riitä luomutuotteita riittävästi. Maakunnassa ihmetellään keskustalaisen vastuuministeri Jari Lepän päätöstä, jonka mukaan uutta luomutukea ei olisi enää mahdollista saada luomualan lisäämiseksi.

Päätös on kuin märkä rätti luomuun siirtymistä harkitsevien tuottajien kasvoille. Päätöksellä ei ole myöskään mitään järjellistä perustetta. Luomuun siirtyminen on viljelijälle aina taloudellisesti riskialtis vaihe joten sitä on tuettava. Pidän myös itsestään selvyytenä, että hallitus lisää Luonnonvarakeskuksen luomututkimuksen rahoitusta.

Kari Kulmala (sin.) Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 11.12.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *