Osta suomalaista lähi- ja luomuruokaa

Maatiloja kehitetään ja investoinnit kasvavat koko ajan, joten sen myötä myös maatalouden tulevaisuuden ennustettavuuden merkitys korostuu entisestään. Mielestäni maatalous on edelleen tulevaisuuden ala, mutta kaikkia omenoita ei uskalla enää laittaa samaan koriin. Ei kannata keskittyä pelkästään yhteen tuotantosuuntaan. Kuluttajien pitää myös ymmärtää, että maatalouskriisi ei ole viljelijöiden itsensä aiheuttama. Sitä ovat edesauttaneet muun muassa EU:n maitokiintiöistä luopuminen sekä tietenkin Venäjän pakotteet.

Suomalaiset haluavat syödä suomalaista lähiruokaa ja ovat valmiit maksamaan siitä, vaikka hieman enemmän. Suomalainen tuote on kunnossa, eikä juuri kukaan kyseenalaista sen laatua. Tämä on tullut selvästi esiin, kun olen keskustellut ihmisten kanssa erilaisissa tapahtumissa. Mikäli esim. maidon litrahintaa nostettaisiin kaupoissa kymmenen senttiä, ei sillä olisi kulutuksen kannalta kovin paljon merkitystä. Mikäli tämä korotus annettaisiin suoraan alkutuottajalle, sillä olisi todella iso merkitys.

Taloudellisesti terveellä pohjalla toimiva maatalous turvaa meille huoltovarmuuden ja pystyy tuottamaan kestävästi lähi- ja luomuruokaa. Luomuruuan osalta vaalipiirimme on koko Suomessa suunnannäyttäjä. Luomutuotanto kasvaa joka vuosi. Luomualan onnistuneita esimerkkejä pitäisikin nostaa entistä enemmän esiin, sillä tämä kannustaisi luomutuotantoon siirtymistä ja lisäisi samalla tuotteiden menekkiä. Ostajahan lopulta tekee päätöksen, mitä hän syö ja mihin hintaan.

Luomuvalvonnan ohjeistuksessa on paljon vielä kehittämisenvaraa. Tällä hetkellä valvonnan toteuttajilla on liikaa tulkinnanvaraa ja valvonta vaihtelee eri puolilla maata. Luomuvalvonnan tarkastuskerrat sekä -maksut eivät ole tasapuolisessa suhteessa tavanomaisen maatalouden kanssa.

Luomualan vuonna 2013 julkaistun kehittämisohjelman kaltaiselle ohjelmalle on tilausta myös jatkossa ja ohjelmalle tulisikin olla ihan oma budjettinsa. Viestinnän ja erilaisten kampanjoiden myötä tulisi nostaa luomun kuluttajatietoisuutta. Luomun käyttöä kuntien ja kaupunkien ammattikeittiöissä lisäisi luomun näkyminen myös niiden ruokastrategioissa.

Kansainvälisillä markkinoilla on runsaasti kysyntää erilaisille luomutuotteille. Hong Kongissakin maksettaisiin yhdestä luomuna tuotetusta kananmunasta jopa kaksi euroa kappaleelta. Valitettavasti tämä ei suomalaisia tuottajia kiinnosta, rahtikustannuksiin vedoten.

Luonnontuoteluomun sertifiointia pitäisi helpottaa ja lisätä tuotekehitystä, myös vientiä ajatellen. Byrokratiamme ei saa olla tässä esteenä. Byrokratian purkutalkoiden ohessa tarvitsemme paljon helpotusta myös lähiteurastukseen ja suoramyyntiin liittyen. Työtä riittää koko tuotantoketjulle, alkutuottajasta päättäjään saakka.

Kari Kulmala, kansanedustaja (sin)
maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja

Savon Sanomat 31.10.208

Karjalainen 31.10.2018

Uuden Suomen blogi 31.10.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *