Susikannan hoitosuunnitelman ohjaus- ja valmisteluryhmän ajatuksia

Ministeriö asetti elokuussa 2018 susikannan hoitosuunnitelman ohjaus- ja valmisteluryhmän. Nyt on ryhmän ensimmäisiä ajatuksia saatu paperille. Mielestäni valmisteluryhmän ajatukset ovat itsestäänselvyyksiä niille, jotka asuvat susialueilla. Toivoisin ryhmältä edes joitain kunnon toimenpiteitä ja avauksia susien halaamisien ja pannoittamisien lisäksi.

Kun näitä työryhmän johtopäätöksiä lukee, ei voi olla varma kenelle nämä on kirjoitettu. Näyttäisi kuitenkin siltä, että kovin montaa susialueella asuvaa tai metsästäjää ei ole työryhmässä mukana tai heidän ääntä ei ole kuultu. Niin itsestään selvyyksiä nämä työryhmän kirjaukset ovat.

Tässä yksi heidän kirjauksista: Metsästyskoirien omistajien on syytä kiinnittää huomioita mahdollisiin koiran ja suden kohtaamisiin ja koiravahinkojen estämiseen. (Sitähän metsästäjät tekevät!)

Toinen kirjaus samasta aiheesta: Työryhmä on havainnut koiravahinkojen ehkäisyn koostuvan useista erilaisista toimista ja olevan alueesta riippuen erilaisia. Aivan ensisijaiseksi toimenpiteeksi työryhmä kirjasi alueella mahdollisesti liikkuvien susien kartoittamisen ennen metsästystä vaikkapa verkkopalvelun kautta. (Tassu-järjestelmään ei susialueilla enää jakseta jokaista havaintoa kirjata, koska on katsottu, ettei sillä ole mitään merkitystä.)

Kolmas havainto: Tunnettujen reviirialueiden ulkopuolella saattaa liikkua susia, mikä koiran kanssa metsästävien on hyvä muistaa. Koiran liikkeitä tulisi seurata gps-seurantapantaa hyväksikäyttäen ja pyrkiä pitämään koiran ja ihmisen välimatka lyhyenä. (Miten se onnistuu esim. hirvikoiran kanssa?)

Neljäs havainto: Koiraa ei ole syytä jättää etenkään susien reviirialueilla yöksi metsään. (Susialueilla koiraa ei voi jättää edes ulos häkkiin!)

Viides havainto: Metsästäjien toivotaan kertovan toisilleen susivahinkoja estävistä käytännöistä. (Totta kai he kertovat.)

Mielestäni ainut ”uusi” kirjaus työryhmältä on tarpeesta jatkaa koirien suojaamiseksi tarkoitettujen pantojen ja liivien teknistä kehittämistä. Näitä ei ainakaan vielä ole kovin hyvin Suomesta saatavilla.

Kun tämä työryhmä saa seuraavan kerran asioita paperille, toivoisin heidän keskittyvän susialueilla asuvien ihmisten tekemiin toimenpidealoitteisiin ja heidän kuulemisiin. Kaikkia susia ei saada pannoitettua, eikä se ole edes kustannustehokasta tai edes tarkoituksenmukaista. Susia voidaan kuitenkin vähentää, koska ne eivät ole maailmanlaajuisesti millään tavoin uhanalaisia. Emme tarvitse Suomessa näin vahvaa susikantaa.

Uuden Suomen blogi 21.10.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *