Karhunmetsästyksen sääntöjä pitää selventää

Metsästyskausi on aloitettu kyyhkyjahdilla, mutta vasta 20.8 alkava karhu- ja vesilintujahti saa metsämiehet todella liikkeelle. Metsästys on harrastuksena hyvässä myötätuulessa ja hyväksytään yleisesti suomalaisessa yhteiskunnassa. Ylen TV1:llä 12.8.2018 Kimmo Ohtosen ohjelmalla: Salametsästäjien reviiri, haluttiin jälleen mustamaalata myös rehellisten metsästäjien mainetta heti näin jahtikauden alussa.

Valtaosa metsästäjistä osaa ja ymmärtää noudattaa yleisesti sovittuja sääntöjä. Huhuja salametsästyksestä on aina ollut liikkeellä, mutta vanha totuus lienee edelleen voimassa eli ellei ole vainajaa, ei ole tuomittavaa tekoa. Eppäillä aina soppii ja niin tehdään joka tapauksessa. Lakeja on kaikkien noudatettava, se on selvää, eikä hyvien tapojen käyttöönottokaan maksa mitään. Nämä asiat suurin osa metsästäjistä hallitsee.

Tällä hallituskaudella on saatu mielestäni muutamia merkittäviä päätöksiä aikaiseksi, mutta metsästyslaissa on vielä paljon tekemistä. Hirvenmetsästyksessä vasasuoja kuuluu edelleen metsästäjän eettisiin sääntöihin, eikä vasallisia naaraita saa ampua. Tältä osin metsästystilannetta kuitenkin helpotettiin siten, että vahingon sattuessa ei metsästäjä enää joudu käräjille metsästysrikoksesta. Menettely on nyt samanlainen kuin muissakin EU:n maissa. Vasasuoja säilyy, mutta metsästäjän oikeusturva parani.

Valitettavasti tulevaan karhumetsästykseen ei vielä saatu tarkennusta viljapellon, riistalaitumen ja riistapellon ravintohoukuttimena käytöstä vaikka olen sitä kirjallisella kysymyksellä eduskunnassa vaatinut jo 6.8.2015.

Metsästyslain 33 § uudistettiin viime vaalikaudella ja muutos tuli voimaan 1.8.2015. Lain perusteluissa on ravintohoukuttimen (viljapellot, riistapellot, riistalaitumet) kohdalla kirjaus, joka tekee lain noudattamisen karhunmetsästyksessä erittäin hankalaksi. Viljapellolta saa käynnistää metsästyksen, mutta karhua ei saa ampua viljapeltoon josta sato on vielä korjaamatta. Riistalaitumelta, riistapellolta tai niiden läheisyydestä karhujahtia ei saa aloittaa, se tulkitaan lain mukaan ravintohoukuttimen käytöksi.

Karhunmetsästyksessä on usein metsästysalueita, joissa lyhyiden välimatkojen sisällä on viljapeltoja, riistalaitumia sekä riistapeltoja. Tällaisella alueella karhunmetsästys on tarpeettoman vaikeaa nykylainsäädännön mukaan. Yksi tärkeimmistä ongelmista karhunmetsästyksessä on, että tätä riistalaitumen tai riistapellon läheisyyttä ei ole metsästyslaissa tai -asetuksessa erikseen mainittu. Onko läheisyys siten 50 vai 500 metriä vai jotain muuta? Tähän on saatava pikaisesti ministeriöstä selvyys ja mieluimmin sallittava ravintohoukuttimen käyttö karhunmetsästyksessä.

Yhden uhan metsästysharrastukseen tuo Euroopan kemikaalivirastossa suunnittelema lyijyhaulien kielto. Kielto lopettaisi käytännössä lyijyhaulien käytön kaikessa metsästyksessä. Suomen on välittömästi torjuttava tämä ehdotus, joka siirtyy lähiaikoina komission arvioitavaksi.

Kari Kulmala, kansanedustaja (sin)

Maaseudun Tulevaisuus 15.8.2018

Savon Sanomat 16.8.2018

Lieksan lehti 16.8.2018

Ilkka 18.8.2018

Sanomalehti Karjalainen 22.8.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *