Raha ei ratkaise vaaleja

Ilmeisesti pääkirjoitustoimittaja oli katsonut vain kokoomuksen ja keskustan kansanedustajien vaalirahoituksen euromääriä. Vaalipiirin korkeimmat eduskuntavaalikulut olivat kokoomuksen kansanedustaja Eestilän 70 ja varakansanedustaja Ravin 65 tuhatta euroa. Keskustan ministeri Vehviläinen käytti 47 ja kansanedustajat Reijonen 61 sekä Hoskonen 64 tuhatta euroa.

On selvää, että vaaleihin lähteminen vaatii jokaiselta henkilökohtaisen taloudellisen riskin ottamista. On kuitenkin varsin erikoista, että eduskunnan ”taivaspaikasta” on joku valmis maksamaan omista varoistaan kymmeniä tuhansia euroja. Siitä, että saa olla joka päivä töissä seuraavat neljä vuotta. Siitä, että häntä ja hänen perhettään seurataan suurennuslasilla koko vaalikauden, myös Suomen rajojen ulkopuolella. Siitä, ettei ole enää yksityisyyttä vaan on kaikille julkista riistaa. Kansanedustajan työ on siinäkin mielessä erikoista, että yleensä ensin pitää hakea pankista lainaa, että voi hakea äänestäjiltä työpaikkaa.

Kaikesta huolimatta äänestäjät aina päättävät kuka pääsee jatkoon, ehdokkaan vaaleihin käyttämästä rahoituksesta huolimatta. Nykyään äänestäjät ovat hyvin tietoisia siitä, mitä kukin kansanedustaja on työssään tehnyt ja saanut aikaiseksi. Tästä hyvänä osoituksena, että eduskuntavaaleissa yleensä kolmasosa kansanedustajista vaihtuu. Niin tapahtui omassa maakunnassammekin vuonna 2015.

Kannustankin jokaista eduskuntavaalien ehdokkuutta miettivää asettumaan ehdolle. Äänestäjät päättävät, ei käytössäsi oleva rahoitus. Nykyisin äänestetään myös entistä enemmän aktiivista ja fiksua henkilöä, ei puoluetta.

Sanomalehti Karjalainen 2.8.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *