Maatalouden rahoitus on saatava kuntoon

Tämän vuotinen kuivuus pelloilla on liian monelle maatalousyrittäjälle kuolinisku. Tarvitsemme suomalaisen maatalouden ja puhtaan ruuan varmistamiseksi kiireellistä yhteiskunnan apua. Ruotsissa hallitus on jo päättänyt 120 miljoonan euron kansallisesta kriisirahasta viljelijöille paikkaamaan kuivuuden aiheuttamia vahinkoja ja samanlaisia kriisipaketteja harkitaan myös Saksassa ja Baltian maissa. Myös Suomen on reagoitava maatalouden ahdinkoon välittömästi.

Maatalouden tulevaisuuteen uskovia ja yrittäjiksi haluavia nuoriakin löytyisi edelleen, mikäli perusasiat mm. rahoitukset tilanpidon aloittamiseen olisivat kunnossa. Valtionlainat tai vastaava muu menettely pitää palauttaa ja näin mahdollistaa nuorille suora reitti yrittäjäksi.

Rahoitusten saanti on suuri ongelma myös jo toimiville maatiloille ja monet investoinnit ja jopa tilan toiminnan jatkuminen kaatuvat pankkien vaatimuksiin. Tilanne parantuisi mielestäni muuttamalla yhteiskunnan tukemien rahoitusten ehtoja siten, että Finnveran rahoitukset takauksineen avattaisiin myös alkutuotannolle.

Monilla maatiloilla on paljon muutakin yrittämistä kuin maataloutta ja tuntuu erikoiselta että muulla yrittämisellä on paljon paremmat rahoitusmallit kuin ruuantuotannolla. Pidän myös erikoisena käytäntöä, että marjantuottajat eivät saa investointitukea. Mielestäni he ovat samanlaisia suomalaisen puhtaan ruuan tuottajia kuin muutkin. Itse syön mieluimmin suomalaista mansikkaa ja vadelmaa kuin muualla tuotettua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *