Ymmärrystä ja rahoitusta kalastuksenvalvontaan

Eduskunta myönsi viime vuoden lopulla erillisen määrärahan kalastuksen valvontaan Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskukselle lähes talousarvioaloitteeni mukaisesti. Talousarvioaloitteessani vaadin rahaa 160000 euroa ja eduskunta myönsi 100 000 euroa. Mielestäni nyt tilille tulleet rahat menevät hyvään tarkoitukseen eli koko alueen kalastuksenvalvontaan kokonaisuutena.

Valvonnan tarpeesta esimerkkinä mainittakoon, että vuonna 2016 Pohjois-Karjalassa Pielisjoen ja Ala-Koitajoen alueella raportoitiin noin 160 kalastusrikkomusta. Viime vuonna rikkomuksia tuli ilmi vielä kymmenkunta enemmän edellisvuoteen verrattuna. Työtä siis riittää ja sitä olisi tarjolla myös muualla maakuntamme vesillä. Ellei valvontaa vesillä ole, jää kalastuksenhoitomaksukin helpommin hankkimatta.

Kalastonhoitomaksusta saatavat varat menevät Maa- ja Metsätalousministeriölle joka koordinoi varojen käyttöä kalastuksen ja kalavesien hyväksi. Varoilla rahoitetaan myös muun muassa Itämeren ja Suomen sisävesistöjen suojelua sekä kalakantojen ylläpitoa. Pohjois-Savon ely-keskus onkin juuri jakanut Järvi-Suomen alueen kalatalousviranomaisena Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa yhteensä 2,96 miljoonaa euroa kalastajien maksamia kalastuksenhoitomaksuja. Kalastuksenhoitomaksun maksamisella on siis merkitystä alueiden kalastukselle, kalavesille ja meille kaikille kalamiehille.

Pohjois-Karjalan alueella Jänisjoen kalastusalue sai ely-keskukselta sähkökoekalastukseen 2500 euroa. Karjalan Kalatalouskeskus sai Saimaan lohikalojen kalastuksenvalvontaan 30000 ja uhanalaisten vaelluskalojen valvonnan kehittämiseen 3000 euroa. Se sai myös valtakunnallisen 16.5 vietettävän kalastuspäivän järjestämiseen 3000 euroa ja Pohjois-Karjalan kalastusaluepäivien järjestämiseen 2700 euroa. En muista vuosikausiin näin hyvää tilannetta kalatuksenvalvonnan rahoituksen osalta. Nyt tarvitaan enää aktiivisia kalastuksenvalvojia koska esim. uhanalaiset kalalajit ovat yhteinen asiamme. Me päätämme, onko niitä enää tuleville sukupolville.

Lähteet:
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/183698-yle-eduskunnalta-100%20000-euroa-salakalastuksen-valvonnan-tehostamiseen-pohjois-karjalassa

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Sivut/TAA_211+2017.aspx

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *