Ahvenanmaa reagoi susiin heti

Ahvenanmaalla on tunnetusti oma itsehallinto, joten siellä ei noudateta Manner-Suomen lakeja ja linjauksia. Heillä on siten oma lainsäädäntö muun muassa metsästyksen ja kalastuksen osalta. Viimeisin Ahvenanmaan maakuntahallituksen linjaus on, että kotieläinten omistajat saavat suojella eläimiään, mikäli susi hyökkää niiden kimppuun. Suden saa tappaa myös muu henkilö kuin kotieläinten omistaja. Toukokuussa annettu päätös on voimassa tämän vuoden elokuun loppuun saakka.

Ohje koskee tilanteita, kun susi on hyökännyt kotieläimen kimppuun tai on selvää, että se sen kohta tekee. Tällaiseksi tilanteeksi tulkitaan muun muassa se, että susi on kotieläinten aidatulla alueella. Suden tappamisesta tulee Ahvenanmaalla tehdä välittömästi ilmoitus poliisille ja maakuntahallitukselle. Manner-Suomessakin suden saa pakon edessä ampua, mutta asiasta tehdään aina jälkeenpäin poliisitutkinta.

Tähän asti Ahvenanmaalla ei ole ollut omaa susikantaa. Viimeksi susihavainto Ahvenanmaalla tehtiin kuusi vuotta sitten. Susiasiat ovat alkaneet kiinnostaa ahvenanmaalaisia enemmän, kun viime talvena heille siirtyi jäitä pitkin susia ja esim. lampaiden laidunkausi on juuri alkanut.

Susi on Ahvenanmaallakin Manner-Suomen tavoin rauhoitettu ja molempia koskevat samat EU:n direktiivit. Mielenkiintoiseksi maakuntahallituksen päätöksen tekee se, että heillä ongelmaan reagoidaan heti eikä odoteta ensin, mitä vahinkoa sudet mahdollisesti tekevät. Manner-Suomessa toimet susiongelman suhteen ovat olleet lähinnä pelkkää näpertelyä, vaikka suden aiheuttamat vahingot ovat kiistattomia. Toivottavasti Ahvenanmaa näyttää mallia myös merimetso- ja hyljeongelman suhteen. Pelkästään rauhoitusajan muutos niiden osalta ei ole riittävä.

Lähteet:
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/era/artikkeli-1.234138
https://yle.fi/uutiset/3-10137302

Uuden Suomen Puheenvuoro blogi 24.5.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *