Itämeriparlamentaarikot Kolilla

Itämeren parlamentaarikkokonferenssin pysyvä komitea kokoontui Kolilla Lieksassa 14.–15. toukokuuta. Kokoukseen osallistui kansanedustajia seitsemästä kansallisesta parlamentista sekä Euroopan parlamentista, Ahvenanmaalta ja Hampurin osavaltioparlamentista. Sain isännöidä kokousta, koska olen Itämeren parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja. Suunnittelu, toteutus ja raportointi olivat varsin mielenkiintoisia ja haasteellisia tehtäviä.

Kokouksessa Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija esitteli vieraille Suomen ja Venäjän välistä ympäristöalan yhteistyötä. Pidimme tärkeänä, että muuallakin Euroopassa tiedetään tästä paikallistason rajat ylittävästä yhteistyöstä – varsinkin, kun osa rahoituksesta tulee EU:lta. Olen esityksen jälkeen vahvasti sitä mieltä, että ympäristöasiat ovat kaikille maille yhteisiä, joten toimenpiteitä tulee jatkaa EU:n Venäjään kohdistuneista pakotteista huolimatta.

Kansainvälisen politiikan jännitteistä huolimatta Venäjä on ollut koko ajan mukana Itämeren alueen parlamentaarisessa yhteistyössä rakentavassa hengessä. Tässä maailmantilanteessa on erittäin arvokasta pitää yllä tällaista keskusteluyhteyttä naapureihimme. Venäjältä kokoukseen osallistui pitkäaikainen kansanedustaja Valentina Pivnenko, joka on valittu duumaan Karjalan tasavallasta. Hän on toiminut myös Itämeren parlamentaarikkokonferenssin BSPC:n (Baltic Sea Parliamentary Conference) puheenjohtajana. Pidän erittäin tärkeänä, että hän on aktiivisesti mukana näissä kokouksissa, koska hänellä on pitkäaikaista ja arvokasta näkemystä Itämereen liittyvissä asioissa.

Ympäristöyhteistyön lisäksi Kolin kokouksessa keskusteltiin ja valmisteltiin BSPC:n tulevaa vuotuista konferenssia, joka pidetään loppukesästä Ahvenanmaalla. Yksi Suomen valtuuskunnan tavoitteista on tukea kiertotalouden voimistamista Itämeren alueella ja vähentää mereen päätyvien muovijätteiden määrää. Tässä asiassa Suomi on toiminut esimerkillisesti ja mm Venäjällä ollaan menossa oikeaan suuntaan. Paljon on kuitenkin kaikilla Itämeren mailla vielä tekemättä. Itämeri on meille yhteinen haaste!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *