Saimaannorppa

Saimaannorpalla menee hyvin. Jopa niin hyvin, että se ei ole enää mielestäni erittäin uhanalainen laji. Saimaalla havaittiin tänä keväänä 74 elävää kuuttia pesälaskennoissa. Kriittisesti norppakantaa laskeva WWF arvioi saimaannorppia olevan nykyisin noin 380 ja vuosi vuodelta kanta vahvistuu, ja hyvä niin.

Samalla pitää kuitenkin huomioida samoilla vesillä elävä ihminen. Liperissä ja Rääkkylässä asuu paljon henkilöitä, jotka haluavat norpan elävän samoilla vesillä kanssaan, mutta haluavat ymmärrystä myös omalle harrastukselleen, verkko-ja koukkukalastukselle. Mikä taho korvaa kaupalliselle kalastajalle tulonmenetyksen? Tällä hetkellä ei mikään! Samaan aikaan syömme entistä enemmän ulkomailla tuotettua kalaa, vaikka tilanne pitäisi olla toisinpäin.
Saimaan vesistöissä  verkko- ja täkykoukkukalastus on kielletty kesäkuun loppuun saakka, jotta saimaannorpan jälkikasvu voidaan turvata. Verkkokalastus on lähinnä kirosana tai ainakin kielletty puheenaihe Saimaalla, vaikka kalastaja ja norppa ovat aina mahtuneet asumaan samalla alueella. Puruvedestäkin on tänä talvena löytynyt ensimmäinen kuutti, joten odotan myös sinne kalastuskieltoja varsin nopealla aikataululla – varmuuden vuoksi, kuten ministeri kertoi minulle aikaisemmin vastauksena kirjalliseen kysymykseeni.

On selvää, että uhanalaisia eläimiä on suojeltava, mutta hysteriaan ei pitäisi sortua. Silloin hyvä tarkoitus saattaa kääntyä suojeltavaa kohdetta vastaan. Erittäin uhanalaisten kantojen säilymiseksi on joskus tehtävä radikaalejakin ehdotuksia ja toimenpiteitä. Ehdotuksissa pitää olla kuitenkin mukana realismia ja erityisesti kansalaisten syvä tuki. Minä en edelleenkään kannata ympärivuotista verkkokalastuskieltoa koko Saimaalle. Rajoitukset tulee kohdistua vain alueille, missä norppaa säännöllisesti esiintyy.

Minun sydämeni sykkii norpalle, mutta ymmärrän ja hyväksyn myös sen, että joka vuosi tulee muutamia menetyksiä, syystä tai toisesta. Paljon on vielä tekemättä norpan suojelemiseksi, mutta nimenomaan valvonnan, tiedotuksen ja valistuksen osalta, ei pakolla tai hengiltä suojellen. Olisi mukava huomata, että joskus ymmärrettäisiin myös kalastajia tehdyissä päätöksissä. Valitettavasti sellaiset päätökset ovat edelleen kiven alla.

Kotiseutu-uutiset 3.5.2018

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/181281-saimaalle-syntyi-tana-kevaana-74-elavaa-kuuttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *