Kehysriihestä tuli paljon hyvää meille kaikille!

Meidän sinisten näkökulmasta kehysriihi oli iso onnistuminen. Kansanedustajien tärkein tehtävä on jättää maa aina paremmassa kunnossa seuraajilleen. Siinä hallituksemme on onnistunut ja sitä tämä kehysriihi entisestään vahvistaa. Lisäksi tartuimme tarmolla kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hätään – joku voisi sanoa jopa, että viimeinkin.

Keväällä julkaistuissa ohjelmissamme mainituista asioista monia edistetään tavalla tai toisella jo nyt. Opintotuen oppimateriaalilisä toteutuu, yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvaa korjataan, ylivelkaantuneiden asemaan saatiin korjaus ja esitykseni myötä muoviveroakin aletaan selvittää. Työ ohjelmien toteuttamiseksi on alkanut vauhdilla!

Kehysriihessä sovittiin myös aktiivimallin tarkennuksista. TE-keskuksiin palkataan kaikki niiden pyytämät yli sata uutta työntekijää auttamaan työttömiä löytämään aktiivimallin ehdot täyttäviä töitä ja koulutuksia. Lisäksi sovittiin käytettäväksi 20 miljoonaa euroa lisärahaa lyhytkestoisen työn vastaanottamisen helpottamiseen.

Aktiivimallin ehdot täyttäviä koulutuksia tulee paljon lisää. Esimerkiksi ammattiyhdistysten järjestämillä kursseilla käyminen lasketaan nyt aktiivisuusehdon täyttämiseksi. Uusien toimien takia kenenkään tukia ei leikata, jos vain itse osoittaa riittävää aktiivisuutta. Nämä ovat erinomaisia päätöksiä ja tarkennuksia aktiivimalliin, mutta tarkennuksia tarvitaan lisää.

Saimme kehysriihessä myös tärkeitä kädenojennuksia yrittäjille. Työllistämisen helpottamiseksi irtisanomisen ehtoja kevennetään pienissä yrityksissä. Mielestäni tämä on todella tärkeää, koska pienissä yrityksissä riski siitä, että työntekijä osoittautuu syystä tai toisesta yhteen sopimattomaksi yrityksen kanssa, on liian suuri. Yrittäjien perheenjäsenten mahdollisuutta päästä ansiosidonnaiselle työttömyyspäivärahalle helpotettiin samassa yhteydessä. Erinomaisia uudistuksia, mutta tarvitsemme näitäkin jatkossa vielä lisää.

Kaikkein vähäosaisimmille riihessä on eniten – puoluettamme on tältä osin kuultu. Jo mainittu opintotuen oppimateriaalilisä varmistaa, ettei kenenkään opiskelu tyssää rahapulaan. Pienimmät päivärahaetuudet korotettiin työmarkkinatuen tasolle, takuueläkkeitä korotettiin jo kolmannen kerran, lääkekattoa laskettiin ja ylivelkaantuneiden auttamiseksi ohjattiin 5 miljoonaa. Päivärahaetuuksien nostamisen ansiosta joidenkin tulot nousee yli 80 euroa kuukaudessa! Nämä kaikki ovat erinomaisia parannuksia vähävaraisimmille. Joku voi tietenkin sanoa jälleen, että ei riitä. Hallituksen tulee tehdä enemmän jatkossa ja olen tästä ihan samaa mieltä.

Kehysriihessä sovittiin myös seksuaalirikosten rangaistusten korottamisesta sekä poliisin ja suojelupoliisin lisämäärärahoista. Nämä olivat minulla viime eduskuntavaalien vaaliteemoina. Myös sakkojen muuntorangaistusten palauttaminen on tärkeä asia. Tällä varmistetaan, että kaikki rikoksiin tuomitut saavat myös rangaistuksen. Nämä kaikki ovat todella erittäin tärkeitä asioita, jotka parantavat maamme sisäistä turvallisuutta. Minun tärkein teema viime eduskuntavaaleissa oli: Turvallisuuden parantaminen. Tähän teemaan hallitus on panostanut hyvin koko vaalikauden.

Kulttuurin valtionosuusjärjestelmään ja harkinnanvaraisiin avustuksiin osoitetaan lisämäärärahaa myös seitsemän miljoonaa euroa. En pidä sitäkään huonona päätöksenä – näin kulttuurin kaikkiruokaisena kansanedustajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *