EU- ja puolustuspoliittinen valiokunta Pohjoismaiden neuvostoon

Helmikuun alussa tulin nimitetyksi Pohjoismaiden neuvostoon jäseneksi.

Pari viikkoa sitten olin ensimmäisessä neuvoston kokouksessa Islannissa. Olin valmistautunut kokoukseen hyvin kirjoittamalla pari lyhyttä puheenvuoroa sekä ensimmäisen aloitteen. Aloite koskee EU- ja puolustuspoliittisen valiokunnan perustamista Pohjoismaiden neuvostoon (PN).

Minun mielestä on varsin erikoista, että Pohjoismaiden neuvostossa ei tällä hetkellä ole ulko- ja turvallisuuspoliittista valiokuntaa. Tämä on vanhaa perua ajalta, kun Suomi ei voinut liittyä Pohjoismaiden neuvostoon jos siellä käsiteltiin ulkopoliittisia kysymyksiä. Yhteistyö erityisesti EU- ja puolustuspoliittisissa asioissa Pohjoismaiden kesken on kuitenkin tänä päivänä erityisen tärkeää ja tulisi ottaa myös Pohjoismaiden neuvoston työrakenteisiin vihdoin omana valiokuntana mukaan. Parlamentaarista yhteistyötä näillä aloilla on syytä vahvistaa.

Brexitin myötä pohjoismaisen EU-yhteistyön merkitys kasvaa, kun EU:ta pyritään sopeuttamaan ja uudistamaan Brexitin jälkimainingeissa. Samanmielisten ja -kaltaisten maiden joukkoa tarvitaan edistämään Suomen kannalta järkeviä uudistuksia sekä painamaan jarrua siellä missä sitä tarvitaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö on kaudellaan edistänyt erityisesti Ruotsin kanssa tehtyä puolustusyhteistyötä. Tämä on rohkaiseva esimerkki siitä, millaista synenergiaetua Pohjoismaiden puolustusyhteistyöllä voi olla. Mielestäni puolustusyhteistyön syventämiselle on edelleen varsin runsaasti tilaa ja parlamentaarinen ulottuvuus on myös tärkeä tämän yhteistyön eteenpäinviemiseksi.

Aloite etenee neuvostossa normaalia reittiä pitkin ja hyvä niin. Tarvitsemme Pohjoismaiden neuvostoon EU- ja puolustuspoliittisen valiokunnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *