Stop poliisikoulutuksen kurjistamiselle!

Moni lapsi haaveilee poliisin urasta, mutta aikuisia ei enää ala kiinnosta: viime vuoden Poliisiammattikorkeakoulun aloituspaikoista jäi täyttämättä peräti 15%. Miksei poliisikoulutus houkuttele potentiaalisia, hakukriteerit psykologis-fyysisiltä ominaisuuksiltaan täyttäviä hakijoita?

Yksi ilmeinen syy löytyy opiskeluolosuhteiden heikentymisestä. Viime hallituskaudella tehdyn ja vuonna 2014 voimaan astuneen Poliisiammattikorkeakoulu-uudistuksen yhteydessä poistettiin poliisiopiskelijoiden opintososiaaliset etuudet. Tämä on ilmiselvästi ollut virhe. Ilmaisesta majoituksesta, ruokailusta ja kokelaspäivärahasta luopuminen on kasvattanut opiskelijoiden tarvetta opintojen omarahoitukselle. Ei ihme, että samalla katosivat potentiaaliset hakijat.

Suomi tarvitsee lisää poliiseja. Tällä hetkellä meillä on väestömäärään suhteutettuna vain 1,3 poliisia tuhatta asukasta kohden, mikä on vähemmän kuin muualla Euroopassa ja jopa muissa Pohjoismaissa. Onkin erittäin tärkeää, että poliisikoulutukseen tulevaisuudessa saadaan riittävä määrä hakukriteerit täyttäviä oppilaita.

Ehdottamani opintososiaalisten etujen palauttaminen tekisi poliisin opinnoista houkuttelevimpia, vahvistaisi nuorten ikäluokkien hakeutumista alalle sekä motivoisi ns. uranvaihtajia hakeutumaan poliisikoulutukseen. Poliisi on keskeinen sisäisen turvallisuuden ylläpitäjä. Meidän turvallisuutemme takaavat poliisit ansaitsevat kunnon tuen opiskeluaikanaan. Palautetaan poistetut tuet!

Sisäministeriön tuore lakiluonnos 90-luvun lopulla luodun ja täysin vaille käyttöä jääneen täydennyspoliisijärjestelmän elvyttämistä parituhatpäisellä reservipoliisilla on jälleen hätähuuto poliisin resurssipulaan. Ehdotetussa mallissa kuitenkin runko muodostettaisiin sotilaspoliisikoulutuksen saaneista yli 35-v reserviläisistä, joilla on jo johtajakoulutusta, aseenkäsittelytaitoa ja joukkojen hallinnan osaamista.

Kyse ei ole siis ”pystymetsästä” otetuista henkilöistä, joille annetaan 16 vuorokauden koulutus ja sitten laitetaan poliisitöihin, kuten monissa medioissa on virheellisesti uutisoitu. Mikäli reservipoliisin voimakeinoihin sovelletaan samoja säännöksiä kuin ammattipoliisin, tulee myös koulutuksen olla ammattipoliisien koulutusta vastaava.

Savon Sanomat 10.4.2018

Karjalainen 11.4.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *