Julkisuudessa on väärää tietoa reservipoliisista

Sisäministeriö suunnittelee, että reservipoliisin runko tulee olemaan sotilaspoliisinkoulutuksen saaneita, yli 35-vuotiaita reserviläisiä. Heillä on jo johtajakoulutusta, aseenkäsittelytaitoa ja muita tarvittavia taitoja. Ihmettelen, että miksi esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Iltalehti ovat uutisoineet aiheesta virheellisesti. Reservipoliiseja ei tule mistään pystymetsästä revityistä ihmisistä, joille annetaan 16 vuorokauden koulutus. Tämähän on aivan älytön jo ajatuksenakin, enkä mitenkään voisi hyväksyä tällaista päätöstä.

Reservipoliisikysymys nousi keskusteluihin jo 2015 syksyllä maahanmuuttoaallon seurauksena. Reserviläisiä on ajateltu poliisin avuksi poikkeus-ja häiriötilanteisiin. Ongelman ytimessä on se, että meillä on väestömäärään suhteutettuna vähiten poliiseja Euroopassa ja Pohjoismaissa. Muualla Pohjoismaissa heitä on lisätty, Suomessa on vähennetty. Kukaan ei kuitenkaan suunnittele korkeatasoisen, vuosien poliisikoulutuksen korvaamista millään 16 päivän pikakursseilla.

Uudistuksen myötä on otettava huomioon myös muissa Pohjoismaissa tehdyt kokeilut. Islannissa on ollut kahden viikon koulutuksella töissä ”kesäpoliiseja”. Tämä oli johtanut hyvin epätasalaatuiseen poliisitoimintaan, joka oli rapauttanut heillä kansalaisten luottamusta poliisiin. Järjestelmästä haluttiin eroon, mutta se ei käytännössä ollut helppoa. Järjestelmää pitivät yllä pienempien kuntien päälliköt, koska kesäpoliisin sai oikeata poliisia paljon halvemmalla töihin ja irtisanomissuoja oli kehno. Taloudellisesti huonompina aikoina kesäpoliisi on helpompi irtisanoa. Mielestäni tämä Islannin kokeilu meidän kannattaa hyödyntää ennen lopullisia päätöksiä asiasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *