Tarvitsemme sote-uudistuksen

Eduskunta alkaa tällä viikolla käsittelemään maakunta- ja sote-uudistuksen mittavaa lakipakettia. Valmiina laki pitäisi olla kesäkuussa. Varmaa on siis, että työtä riittää koko kevääksi muiden asioiden hoidon ohessa. Opposition tärkein tehtävä näyttää olevan kaataa hallitus, ja se käyttääkin siihen kaiken tarmonsa. Sote-uudistusta on kuitenkin valmisteltu ja kaadettu jo tarpeeksi monta kertaa heidänkin toimestaan edellisillä hallituskausilla. Jokainen hukattu vuosi maksoi miljoonia, ja se ei ole lopulta edes opposition etu.

Sote-uudistus on välttämätön ja se on toteutettava valinnanvapauden kautta. Uudistuksen myötä Pohjois-Karjala pysyy jatkossakin omana maakuntana, enkä muuta voisi hyväksyäkään. Tällöin asioita koskevat päätökset säilyvät omissa käsissämme ja voimme vaikuttaa niihin itse. Meillä tulee olemaan jatkossakin Joensuussa edelleen laaja ympärivuorokautisen päivystyksen sairaala. Teen kaikkeni, että sairaalan yhteyteen saadaan myös apteekin palvelut.
Haastetta koko uudistukselle aiheuttaa asiakasseteli sekä henkilökohtainen budjetti, valinnanvapaudesta puhumattakaan. Näen erittäin tärkeänä, että jatkossakin pk-yrityksille annetaan mahdollisuus olla palveluntuottajina. Vain tällä tavoin uudistus voidaan hyväksyä. Tämän mahdollistaa mm. palvelusetelit, oikein laaditut kilpailutukset sekä yrityksien oikeat yhteistyökumppanit.

Sosiaalipalvelujen tuottavuus on laskenut 2000-luvulla yli 10 prosenttia ja terveyspalvelujen noin 20 prosenttia. Samaan aikaan terveydenhuoltomenot ovat kaksinkertaistuneet. Valinnanvapaus kannustaa tuottamaan parempia palveluita, koska asiakas päättää, mitä ja missä hän palveluita käyttää. Kun palveluntuottajan tulevaisuus riippuu asiakkaan valinnoista, tuottajan on pärjättävä paremmin ja tämä on asiakkaan etu.

Mielestäni eduskunnalle annettu esitys on nyt hyväksyttävissä. Esitys ei ole vielä täydellinen, mutta mallia on mahdollisuus parantaa käsittelyn yhteydessä. Opposition toive uudistuksen kaatumisesta tulisi kalliiksi: kustannukset kasvaisivat, saatavuus heikkenisi sekä eriarvoisuus, epävarmuus asiakkaille, työntekijöille ja palveluntuottajille kasvaisi. Siniset ovat olleet hallitusohjelman takana pilkulleen ja ovat sitä jatkossakin. Uskon, että myös vastuullinen oppositiopuolue KD tulee tämän uudistuksen taakse.

Sanomalehti Karjalainen 13.3.2018

Iisalmen Sanomat 13.3.2018 (hieman muutettuna)

Savon Sanomat 15.3.2018 (hieman muutettuna)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *