Maakuntien leveämmät hartiat ottavat kunnilta raskaimmat taakat

Maakuntauudistus vähentää erilaisia organisaatioita, keventää hallintoa ja parantaa palveluja. Meille tulee 18 maakuntaa, jotka ovat ministeriöiden ohjauksessa. Nyt meillä on satoja kuntia ja yhteensä yli 400 hallinto-organisaatiota. Niiden määrä vähenee ja palvelut paranevat.

Oppositio väittää uudistuksen lisäävän väliportaan hallintoa. Siinä käy kyllä päinvastoin ja valtion, maakuntien ja kuntien tehtävät jaetaan nykyistä selkeämmin. Kunnilta siirtyy maakunnille sellaisia tehtäviä, joista kunnat eivät välttämättä suurten kustannusten vuoksi yksin selviä. Maakunnan leveät hartiat ottavat kantaakseen raskaimmat taakat. Näitä ovat esimerkiksi erikoissairaanhoito ja palo-pelastustoimi.

Pelastustoimelle maakuntauudistus on merkittävä. Nyt se saa arvostetun ja tunnustetun aseman kahdella tärkeällä osa-alueella, ensihoidossa ja varautumisessa. Pelastustoimi huolehtii arjen turvallisuudesta. Sillä pitää olla siihen riittävät resurssit, henkilökunta ja kalusto. Maakuntauudistuksella se onnistuu myös jatkossa.

Valtiovarainministeriö julkaisi äsken laskelmat maakunta- ja sote-uudistuksen kuntatalousvaikutuksista sekä maakuntien rahoituksesta. Laskelmat lupaavat Pohjois-Karjalalle erittäin merkittävää pottia. Nykytilanteeseen verrattuna Pohjois-Karjalan saama yleiskatteellinen rahoitus vuonna 2025 olisi noin 35 miljoonaa euroa suurempi. Tämänkin vuoksi tämä uudistus on pohjoiskarjalaisena kansanedustajana tervetullut. Uskon, että myös oppositiossa olevat maakuntamme kansanedustajat ottavat tämän rahan mielellään vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *