Kansanedustajien sopeuttamiseläke

Eduskunnan lähetekeskustelussa on tänään torstaina kansalaisaloite kansanedustajien sopeuttamiseläkkeen poistamiseksi. Minulla ja eduskuntaryhmällämme on tähän selvät sävelet!

Kansanedustajien eläkesuhmurointi on ehdottomasti laitettava kuriin! Kaikkihan ei tällaista harmaalla alueella olevaa suhmurointia tee, mutta julkisuuteen on tullut esimerkkejä, miten palkka otetaan esimerkiksi pääomatulona, jotta vaikutukset sopeutumiseläkkeeseen olisivat mahdollisimman pienet. Jos jokin, niin tämä aiheuttaa moraalikatoa. Sitähän monet tekevät, mikä on harmaalla alueella, mutta ei kuitenkaan laitonta. Tällaiset porsaanreiät on ”porsailta” tukittava!

Hallitus on tällä kaudella leikannut, sopeuttanut ja puuttunut etuuksiin. Vaikutukset ulottuvat meihin kaikkiin. Kansanedustajien saamaa sopeutumiseläkettä ei voi nykymuotoisena pitää mitenkään tarkoituksenmukaisena. Jos kansanedustajien sopeutumiseläke halutaan säilyttää, siihen on tehtävä merkittäviä muutoksia:

1. Työn kokoaikaisuus pitää määritellä laissa uudestaan.
2. Pääomatulot on otettava huomioon eläkkeessä.
3. Oman työn yhtiöittämiseen on puututtava.

Näillä muutoksilla sopeutumiseläkkeeseen liittyvät porsaanreiät saadaan tukittua ja vahvistetaan kansanvaltaisen eduskunnan asemaa. Tässä yhteydessä on toki muistutettava, että perustuslakivaliokunnan on arvioitava, voiko sopeutumiseläkkeisiin vaikuttaa takautuvasti. Se muutos voi olla kiven takana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *