Laillista metsästystä häiritään

Metsästäjiltä tulee minulle säännöllisesti viestiä, että heidän laillisesti harjoittamaa metsästystä häiritään. Häirintää tapahtuu jättämällä tahallaan autoja metsäautoteille, siten ettei niiden ohi voi ajaa. Häirintää tapahtuu myös siten, että pienpetopyyntiin tarkoitettuja loukkuja rikotaan ja lauotaan luvatta pois pyyntivireestä. Suden kannanhoidollisessa metsästyksessä häirintää on ollut jo aiemminkin, mutta nyt häirintä näyttäisi siirtyvän myös muuhun metsästykseen.

Laillisen metsästyksen vaikeuttaminen tai estäminen on rikollista toimintaa eli se on metsästyslaissa kielletty. Suosittelen jokaisesta häirinnästä ilmoittamaan poliisille. Silloin häirintä tulee kirjattua poliisin tiedostoihin. Poliisin tehtävä on puuttua tällaiseen toimintaan tiukasti. Esim. loukkupyynti on laillista toimintaa, joten pyyntivälineisiin ei saa kukaan sivullinen mennä koskemaan. Se ei ole välttämättä edes turvallista loukkuja tuntemattomalle henkilölle.

Olen suositellut metsästäjiä asentamaan riistakameroita loukkujen lähelle, jos se vain on rahallisesti tai muuten mahdollista. Tällöin loukun kimpussa olevat ylimääräiset henkilöt edes tallantuvat muistiin ja auttavat viranomaisia tekijän löytämiseksi. Se, että loukussa olisi omistajan tiedot, ei olisi myöskään huono asia.

Riistakamerasta ei tarvitse ilmoittaa mitenkään, jos maanomistajalta on kameran käytölle lupa, eikä metsästysvuokrasopimus kiellä kameralla kuvaamista. Yleensä tällaista kieltoa ei ole.

Uusi Suomi, Puheenvuoro plogi 26.2.2018

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *