Matikkakeittoa

Parhaimmat matikkasaaliit saadaan vuodesta toiseen helmikuun ensimmäisinä päivinä. Silloin on mateilla kutuhommat parhaimmillaan ja ne ovat aktiivisesti liikkeellä etsien kutukumppaneita. Silloin pitää olla liikkeellä, mikäli haluaa hyvää madekeittoa, ellei halua ostaa kalaansa kaupan tiskiltä. Paikasta ja talvesta riippuen madekausi voi kestää jopa maaliskuun alkuun saakka. Minusta paras keli on silloin, kun on voimakas matalapaine ja lunta tuiskuaa runsaasti. Tyypillisesti madetta kalastetaan hämärässä ja jopa pimeässä, aina puoleen yöhön saakka. Tavallisesti matikan saaliskoko on noin 0,5 – 2,0 kg.

Hyvien matikkapaikkojen löytäminen ei ole rakettitiedettä vaikka niiden löytäminen teetättää joskus töitä. Helpoin tapa on katsoa ja selvittää, missä muut käyvät matikkapilkillä. Yleensä lahtien matalikot ja kivikot sekä matalat salmipaikat ovat hyviä kutupaikkoja. Matikkapilkkeinä käytetään nykyisen lain mukaan erilaisia syöttikalaonkia. Mateen tartuttaminen tahallisesti ulkopuolelta on kiellettyä.

Tässä olisi minun lyhyt kaava makoisalle matikkakeitolle, neljälle:

Mennään madepilkille illan hämyssä ja saadaan made. Loput mateet jätetään kalastamatta, mikäli saatu matikka on vähintään kilon painoinen. Nyljetään ja paloitellaan made isohkoiksi paloiksi. Kuoritaan perunat, porkkanat ja sipuli ja valkosipulit.

Kuumennetaan vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisätään siihen perunat, porkkanat, sipulit, mausteet ja liemikuutiot jonka jälkeen annetaan taas kiehua hiljalleen kypsäksi. Tämän jälkeen lisätään tuorejuusto nokareina ja kuumennetaan keitto kiehuvaksi.

Kun juusto on liuennut, lisätään kalanpalat liemeen, maito sekä kerma ja ripotellaan hienonnetut yrtit. Laitetaan oman maun mukaan sekaan ripaus suolaa ja hunajaa. Annetaan vetäytyä muutama minuutti jonka jälkeen pyydetään kaveritkin syömään.

Madekeitto neljälle:

1 kg madetta

2 porkkanaa

4 perunaa

2 valkosipulinkynttä

1 sipuli

2 kalaliemikuutiota

pieni kourallinen maustepippuria

2 laakerinlehteä

1 – 2 tl suolaa

1 tl hunajaa

125 g tuorejuustoa

3 dl maito

1 dl ruokakermaa

2 rkl ruohosipulia

2 rkl tuoretta tilliä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *