Aktiivista työnhakua

Tämän hallituksen aikana talous kasvaa, työttömyys vähenee, työllisyysaste nousee, vienti vetää ja verotulot kasvavat. Aktiivimalli on niitä harvoja asioita, mitä oppositio voi rehellisesti sanoen kritisoida – ellei ymmärrä tai halua ymmärtää kokonaisuutta. Kokonaisuutta ajatellen pitää ymmärtää, että on olemassa erilaisia työttömiä ja elämäntilanteita. Osa haluaa töitä, osa ei ja osa ei voi muuttaa kovin kauas työn perässä.

Aktiivimalli yksittäisenä toimenpiteeltä kuulostaa kovalta, mutta pitää ymmärtää, että se on vain yksi hallituksessa hyväksytystä kymmenestä toimesta, jolla yritetään saada työttömälle työtä. Aktiivimallia pitää totta kai arvioida ja kritisoida, että sen mahdollisista virheistä syntyy keskustelua ja niitä saadaan siten korjattua, keskustelemalla, sopimalla, ei huutamalla tai lakkoilemalla. Kenellekään ei liene vielä tullut ylimääräistä rahanmenoa tämän mallin voimaantulosta. Silti huuto on kova ja jopa lakkoillaan!

Minua tämä vasemmisto-opposition taktiikka liioitella yhden toimenpiteen vaikutuksia tässä mittakaavassa suututtaa. Tämä on heiltä melkoista teatteria ja valitettavasti tämä näytelmä saattaa mennä heidän omille kannattajilleen läpi. Vasemmisto-oppositio on alkanut loppukirin viisi kierrosta ennen maalia ja samalla aloittanut kaikkien aikojen kalleimman vaalikampanjan, viime perjantaisen lakon, jonka maksavat yritykset ja työntekijät. Pääkaupunkiseudulla satojen tuhansien työmatka vaikeutui, kun metro, bussit ja raitiovaunut eivät kulkeneet normaalisti, tehtaita suljettiin. Mutta siitä huolimatta maailman kiertokulku ei loppunut – elämä jatkuu.

Aktiivimallin perimmäinen tarkoitushan on kannustaa työttömiä töihin ja on selvää, että aktiivimallin ansiosta merkittävä määrä työttömiä työllistyy. On myös selvää, että mallissa on omat puutteensa. Tällä mallilla lähdettiin nyt kuitenkin liikkeelle ja tarvittaessa mallia korjataan. Kela ilmoitti jo omilla nettisivuillaan palkkaavansa sata työntekijää lisää.

Aktiivimallin kanssa on ajauduttu tiukkaan sanasotaan myös SAK:n kanssa. Ehkä tämä olisi vältetty tekemällä pieni muutos malliin perustuslakivaliokunnan ohjeiden pohjalta. Silloin, jos työttömästä itsestään riippumattomasta syystä aktiivisuusehto ei täyty, hänen työttömyysturvaansa ei leikata. Tämä olisi varmaankin sellainen muutos, mikä olisi työttömälle työnhakijalle hyvä, mutta helpottaisiko se vasemmisto-opposition ja SAK:n kampanjaa?

Lisää tietoa aktiivimallista: https://elamassa.fi/tyo-ja-toimeentulo/8-kysymysta-tyottomyysturvan-aktiivimallista/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *