Sähkökatkoksiin tulee varautua ennakolta

Samaan aikaan kun vietimme joulua ja uutta vuotta, arjen sankarit etsivät ja korjasivat sähkövikoja yötä päivää meidän hyväksi. Sähkö on osa jokapäiväistä elämäämme. Sähköt saattavat olla poikki useita vuorokausia, jolloin lypsykarjatiloilla pahimmassa tapauksessa lehmät kuolevat, ellei niitä saada lypsettyä. Maatilat ovat yleensä varautuneet sähkökatkoksiin omatoimisesti varsin hyvin, koska on ollut kyse pakosta ja elinkeinon jatkumisesta. Muussa varautumisessa on sen sijaan edelleen paljon parantamisen varaa. Pelastuslaissa on mainittu omatoimisen varautumisen velvoite, joka koskettaa niin yrityksiä, maatalouksia kuin kotitalouksia.

Ensisijainen keino varautumisessa on parantaa sähkön toimitusvarmuutta sähköyhtiöiden toimesta ja tähän velvoittaa jo voimassa oleva lakikin. Toiseksi tulisi lisätä kuntien ja yritysten velvoitetta varautua paremmin sähkökatkoihin eli esimerkiksi kunnan palvelutuotanto tulisi varmistaa kriittisten toimintojen osalta. Käytännössä nämä toiminnat pitää varmistaa varavoimalla ja tässä näen tällä hetkellä vielä paljon parannettavaa. Myös tärkeiden hyödykkeiden, kuten polttoaineiden jakelu tulee varmistaa.

Valtion tulee tukea kuntien ja yritysten varautumishankkeita, esimerkiksi varavoimakalustoon kohdennettavilla avustuksilla Huoltovarmuuskeskuksen kautta. Keskuksen tulee hankkia ja varastoida siirrettäviä aggregaatteja eri puolille maata. Näitä tulee tarvittaessa siirtää kriittisiin kohteisiin laajoissa ja pitkäkestoisissa sähkökatkoksissa. Puolustusvoimilla olevien aggregaattien käyttökynnystä siviilikäyttöön tulee myös madaltaa. Kunnille tulee tehdä selvitys heillä olevista tarpeista sekä varautumisesta laajamittaisen sähköjakelun häiriötilanteen varalle ja kohdentaa avustuksia näiden varavoimakalustojen hankintaan.

Myös matkaviestinverkon toimivuuden perusteena on sähkö. Telemastoissa verkkovirran katketessa järjestelmä siirtyy akkuvarmennukseen. Varmennuksen käyttöaika on noin kolme tuntia. Automaattisesti käynnistyviä varavoimakoneita ei maaseudulla ole. Matkaviestinverkon katkeamaton toiminta luo hyvän pohjan poikkeuksellisissa olosuhteissa, koska verkko toimii molempiin suuntiin. Mielestäni kaikki telemastot tulisi olla varavoiman piirissä, ellei sähkönsyöttöä voida muuten turvata. Kyse on erityisesti haja-asutusalueilla asukkaiden turvallisuudesta. Matkapuhelimen toimivuus pelastaa ihmishenkiä.

Sanomalehti Karjalainen 16.1.2018

Savon Sanomat 16.1.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *