Poliisihenkilökunnan hyvinvointiin panostettava

Poliisihallitus (Poha) on poistamassa Smartum-liikunta- ja kulttuuriseteliä henkilöstöltä. Smartum-setelin käytön lopettamista on perusteltu ”yhteisöllisyydellä”. Tulevaisuudessa seteliin käytetyt rahat kohdennettaisiin laitoskohtaisesti henkilöstön yhteisiin liikuntatapahtumiin. Pidän esitystä erikoisena, koska poliisilaitos ei tällä hetkelläkään onnistu järjestämään yhteisiä liikuntatapahtumia kahta enempää vuodessa. Jos henkilö on samaan aikaan koulutuksessa tai lomalla, nekin jäävät käyttämättä. Poliisihenkilöstöllä on myös teoriassa mahdollisuus käyttää tunti viikossa liikuntaan, mutta jos viikkoliikunnan käyttöön ei löydy aikaa, niin miten löytyisi sitten johonkin yhteiseen liikuntatuokioon?

Poliisissa puhutaan ja myös toimitaan arvojen mukaisesti. Tämä Smartumin käytön poistaminen ei ole linjassa Poliisin arvojen kanssa – niiden arvojen, joissa korostetaan henkilöstön hyvinvointia. Poliisityöt lisääntyvät koko ajan ja henkilöstön lukumäärää ei hallitus ole vielä saanut nostettua. Työssä olevan poliisihenkilöstön työhyvinvointiin onkin kiinnitettävä erityistä huomiota.

Smartum-seteli ei ole suuri menoerä, verrattuna siitä tulevaan hyötyyn. On joskus järkevää harrastaa kulttuuria ja liikuntaa muuallakin kuin poliisitalon punttisalilla partiokaverin kanssa. Mielestäni olisi suurta viisautta säilyttää Smartum ja jopa kehittää sitä, koska sekin on mahdollista.

Monet tutkimukset osoittavat, että työhyvinvoinnilla on positiivinen vaikutus työn tuottavuuteen ja sairaspoissaoloihin. Myös Työterveyslaitos on todennut, että yritysten henkilöstön ottaminen mukaan päätöksentekoon parantaa työhyvinvointia. Poliisihallituksen kannattaisi siis aloittaa työhyvinvoinnin parantaminen, vaikkapa kuuntelemalla joskus henkilöstöä! Pelkät mielipidekyselyt eivät riitä!

Poliisihallituksen olisi hyvä tulla sieltä kuuluisasta norsunluutornista alas miehistön keskuuteen edes ruokatunnilla ja nähdä missä kunnossa poliisihenkilöstö on. Tällä hetkellä valtiolla tuntuu olevan yhteinen linjaus vain kurittaa työntekijöitään säästämällä kaikesta, mikä liittyy henkilöstön työhyvinvointiin. Työtulosta kyllä seurataan säännöllisesti.

Tämä sama huoli on myös oikeushallinnon, Hätäkeskuslaitoksen, armeijan ja verottajan puolella. Julkisella sektorilla puhutaan kyllä kauniisti työurien pidentämisestä, sairaslomien lähentämisestä ja henkilöstön työhyvinvoinnin parantamisesta, teot ja puheet ovat kuitenkin kaukana toisistaan.

Kari Kulmala
poliisitaustainen kansanedustaja (sin)
Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 20.11.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *