Hallitus auttaa uhanalaisia kalalajeja

Lähes kaikki Suomen vaelluskalajoet on valjastettu vesivoimalle. Olemme nyt vuosikymmenten taistelujen jälkeen vaelluskalojen osalta menossa oikeaan suuntaan, hallituksen ja osin voimalaitosten suosiollisella avustuksella. Olen erittäin tyytyväinen aktiivisena kalamiehenä ja luonnonsuojelina, että hallitus on myöntänyt budjetissaan erilaisten kalataloushankkeiden tukemiseen ensi vuodelle 3 miljoonaa euroa. Kalakantojen elinvoimaisuuden parantamiseksi määrärahaa käytetään kalan kulkua, kalakantojen luontaista lisääntymistä ja monimuotoisuuden ylläpitoa edistävien hankkeiden toteuttamiseen. Toivottavasti ymmärrystä löytyy myös valvontaan, uhanalaisten kalojen rahallisen arvon määrittämiseen sekä luvattoman kalastuksen rangaistusten korottamiseen, kuten olen talousarvio-ja  toimenpidealoitteessani sekä kirjallisessa kysymyksessäni eduskunnalta vaatinut.

Kalatiestrategian merkittävin kärkikohde on viimeinkin huomioitu. Sukupuuttoon johtavan perinnöllisen aineksen jatkuvan kapenemisen vuoksi lajit tarvitsevat jälleen mahdollisuuden lisääntyä luonnossa. Tätä työtä tehdään muun muassa Pohjois-Karjalassa valmisteilla olevassa hankkeessa, missä tavoitteena on luoda järvilohelle merkittävä määrä uutta lisääntymis- ja poikasaluetta Kuurnan voimalaitoksen yhteydessä sijaitsevaan tulvauomaan. Samanlaista arvokasta työtä tehdään myös esim. Savonrannan Myllykoskella sekä Nilsiän vesistöissä, emokalapyyntiä unohtamatta.

Yhtenä kalateiden vaihtoehtona soisin näkeväni vaelluskalojen ylisiirtolaitteiden yleistymisen. Sellainen on Suomessa käytössä vain Oulujoella, Montan voimalaitoksella. Laitteella kiinniotetaan vaelluskaloja ja siirretään ne padon yläpuolisille lisääntymisalueille. Kalasiirtolaitteen rakentaminen olisi huomattavasti halvempaa ja myös tehokkaampaa kuin useamman kalatien rakentaminen jokeen. Samalla olisi huolehdittava, etteivät kalat kuole alavirtaan mennessään voimalaitoksen turbiineihin.

Pidän esimerkillisenä, että K-ryhmä osallistuu monivuotiseen projektiin uhanalaisten vaelluskalojen puolesta. Tiedän myös useita yrityksiä, yksityisiä henkilöitä ja yhteisöjä jotka haluavat osallistua erilaisiin projekteihin. Toivon, että myös S-ryhmä herää hyvän asian puolesta.

Olen uistellut aktiivisesti joka kesä 2000 luvulla. Olen joka kesä nähnyt saimaannorpan, mutta Saimaalta en järvilohta ole saaliikseni saanut kuin kerran. Samaan johtopäätökseen voi tulla, kun kuuntelee muiden aktiivikalastajien keskusteluita. Väitänkin, että järvilohi on harvinaisempi kuin norppa.

Kari Kulmala, kansanedustaja (si) Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 26.9.2017

Savon Sanomat 26.9.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *