Liikennevalvonta muuttuu

Liikennevalvonnasta ja sen muutoksista tulee jatkuvasti uutta tietoa. Poliisille myönnettiin viime vuonna 1,7 miljoonaa euroa automaattisen liikennevalvonnan kehittämiseksi ja sen poliisi käyttää muun muassa lisäämällä kameroiden määrää. Samalla käydään keskustelua, pitäisikö jo yhden kilometrin ylinopeudesta rangaista. Itse olisin toivonut, että tällä rahalla olisi kehitetty liikennevalvontaa ja keskityttäisiin jatkossa liikenneturvallisuutta oleellisesti vaarantaviin seikkoihin. Liikenneturvallisuuden asiantuntijoiden tulisikin nyt nousta yhteiseen rintamaan kertomaan, että liikenteen todelliset riskit ovat muualla kuin muutaman kilometrin ylinopeuksissa.

Käsieni kautta on kulkenut 112 kuolonkolaria, eikä missään niissä vähäinen ylinopeus ole ollut pääsyynä kolarin syntyyn. Pääsyynä ovat kuitenkin yhä enemmän kuljettajan terveysongelmat. Myös huumeiden ja lääkkeiden osuus päihtymyksen syynä on nousussa.

Nyt on viimeinen hetki saada päättäjät ymmärtämään se tosiasia, että nykyinen linja lisätä jatkuvasti automaattivalvontaa köyhdyttää entisestään poliisin perinteistä liikennevalvontaa ja samalla koko valvonta keskittyy pois liikenteen todellisista riskeistä; suurista ylinopeuksista, alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena tai terveydentilaltaan puutteellisessa kunnossa ajavista kuljettajista, epäkuntoisista ajoneuvoista, tiellä tapahtuvasta harmaasta taloudesta ym. On selvää, että kameravalvontaa tarvitaan tien päällä, mutta valvonnan kehittämistä tulisi jatkaa sen sijaan, että lisätään uppiniskaisesti ns. pistevalvontaa ja unohdetaan se, että muualla maailmassa automaattivalvonta on jo aivan eri tasolla.

Näyttäisi siltä, että poliisihallinnolla ei ole riittäviä taloudellisia mahdollisuuksia kehittää automaattista valvontaa. Näkisin hyvänä, että sisäministeriössä ja liikenneministeriössä tehtäisiin selvitys siitä, mikä muu organisaatio voisi ottaa kameravalvonnan kaluston ja tekniikan kehittämisen itselleen, poliisin hoitaessa ainoastaan ns. sakotusprosessin. Tällä tavoin säästyisi jatkossa myös poliisin resursseja.

Uusimpien suunnitelmien mukaan poliisin liikennevalvonta vähenee merkittävästi ensi vuonna. Olemme jatkossa kaukana siitä lupauksesta, kun eduskunta viime kaudella lakkautti Liikkuvan poliisin. Lupauksen mukaan liikennevalvonnan taso ei saa pudota vuodesta 2012. Jo nyt on tuosta tasosta tultu roimasta alaspäin. Suoritteiden määrässä tämä ei kuitenkaan niin paljon näy, koska teknologia poliisiautoissa kehittyy koko ajan.

Kari Kulmala, kansanedustaja (uv)

Sanomalehti Karjalainen 15.9.2017
Savon Sanomat 15.9.2017

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *