Huippu-urheilurahat oikeisiin kohteisiin

Onnea Pohjois-Karjalan kaikkien aikojen urheilija – Kaisa Mäkäräinen! Tarvitsemme hänen kaltaisia esikuvia ja urheilijoita maakuntaan lisää ja kaikki mahdollinen tuki heille on enemmän kuin suotavaa. Tulevat huippu-urheilijat pitäisi kuitenkin ensin löytää ja mahdollistaa heille täysipainoinen harjoittelu hyvätasoisessa valmennuksessa.

Suomalaiset ovat tunnetusti urheilua rakastavaa kansaa ja vaativat urheilijoilta ja valmentajilta menestystä. Menestystä odotetaan myös tulevista yleisurheilun MM-kisoista, mutta kisajoukkueen mitalitoivot ovat vähissä. Edellisistä olympialaisistakin saimme vain yhden mitalin, monelle yllätyslajista nyrkkeilystä. Menestyminen arvokisoissa ei ole helppoa, eikä menestymiseen ole olemassa vain yhtä keinoa, muutenhan se olisi jo keksitty.

Mielestäni tarvitsemme tulevien urheiluhuippujen etsimiseen ammattimaista otetta. Tarvitsemme eräänlaisia ”eero könösiä”, jotka ovat jo siviiliammattinsa puolesta nuorten kanssa tekemisissä. Kun lahjakas nuori löytyy, häntä ei saa päästää karkuun vaan motivoida ja mahdollistaa tavoitteellinen harjoittelu.

Huippu-urheilu tarvitsee edelleen myös vahvaa lakisääteistä yhteiskunnan rahoitusta ja yritysten sponsorirahaa lahjakkaille urheilijoille. Menestyksen tavoittelussa ei saa kuitenkaan ratkaista vain määrärahojen suuruus, vaan myös se, miten ja mihin rahat käytetään. Tällä hetkellä liian suuri osa valtion rahoituksesta menee huippu-urheilujohtajien palkkoihin, palkkioihin sekä tarpeettomaan byrokratiaan. Olympiakomitean palkat ovat nousseet erityisesti vuosien 2012–2016 aikana, vaikka ainakin tulosten perusteella olisi uskonut käyvän juuri päinvastoin.

Onko vuonna 2012 perustettu Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö tällaisenaan edes tarpeellinen? Mielestäni sen lakkauttaminen ei heikentäisi millään tavalla maamme huippu-urheilun tulostasoa. Uskon, että tulokset paranisivat, mikäli yksikköön menevät resurssit käytettäisiin nykyistä järkevämmin. Uskon myös, ettei yksikkö ole todella tärkeä yhdellekään lajiliitolle.

Samaan aikaan kun huippu-urheiluyksikön johtajat saavat palkkaa yli 100 000 euroa vuodessa, monet valmentajat eivät saa palkkaa lainkaan, vaikka he olisivat valmentaneet arvokisamenestyjän.

Huippu-urheiluyksikön resursseja tulee ohjata sinne, missä niitä eniten tarvitaan, suoraan seuroille, valmentajille ja lahjakkaille nuorille urheilijoille. He tekevät varsinaisen tuloksiin johtavan työn.

Kari Kulmala, kansanedustaja (uv) Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 3.8.2017

Savon Sanomat 3.8.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *