Supikoirasta tuli lainsuojaton

Pitkäaikainen toiveeni erämiehenä ja luonnonsuojelijana toteutuu. Tein eduskunnassa 2.2.2016 toimenpidealoitteen Suomeen kuulumattomien vieraspetojen pyynnin tehostamiseksi sekä viimeksi 27.6.2017 kirjallisen kysymyksen toimenpiteistä supikoiran vähentämiseksi luonnosta. Ministeriön päätöksen mukaan vuoden 2019 alusta supikoira poistetaan riistaeläimistä ja rinnastetaan rauhoittamattomaan eläimeen.

Supikoiraa pidetään nykyään kotimaan luonnon tuhoisimpana vieraslajina. Suomen luontoon pesiytynyt vieraslaji, supikoira, onkin päätynyt 19.6.2017 Euroopan komission mustalle listalle eli merkityksellisten haitallisten vieraslajien luetteloon. Metsästäjät ovat odottaneet supikoiran hävittämiseen uusia, tehokkaampia keinoja, mm. keinovalon sallimista metsästyksessä. Myös taajamista ja kesämökeiltä supikoiria voisi toimenpidealoitteeni mukaan poistaa turvallisesti elävänä pyytävillä loukuilla, jopa ilman metsästyskorttia.

Mielestäni maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on erinomaisesti ymmärtänyt supikoiran haitallisuuden. Vastauksessaan 14.7.2017 kirjalliseen kysymykseeni ministeri toteaa, että supikoira tullaan vuoden 2019 alusta poistamaan metsästyslain 5 § kohdassa tarkoitetuista riistaeläimistä ja tullaan samalla rinnastamaan rauhoittamattomaan eläimeen. Tämä tarkoittaa, että supikoiran pyydystämiseen ja tappamiseen ei tarvitse enää suorittaa metsästäjätutkintoa eikä tarvitse olla riistanhoitomaksua maksettuna. Lisäksi alueen omistajalla tai haltijalla on oikeus pyydystää tai tappaa alueellaan oleva supikoira. Tämä oikeus hänellä on silloinkin, kun metsästysoikeus alueella on metsästysvuokrasopimuksella luovutettu toiselle.

Lisäksi supikoiralle tullaan laatimaan vuoteen 2019 mennessä hallintasuunnitelma, jossa pyritään löytämään ne alueet, joilla supikoiraa tulee erityisesti vähentää tai levinneisyyttä rajoittaa. Mielestäni tämä päätös on kokonaisuutena vuoden luonnonsuojeluteko, joka parantaa oleellisesti muun muassa vesilintujen elinolosuhteita lintuvesillä sekä kosteikoilla. Minulle riittää hyvin, että supikoiria on jatkossa vain turkistarhoilla.

Uuden Suomen Puheenvuoro blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *