Kuntaveneellä samaan suuntaan

Viime aikojen myönteiset talousuutiset ovat saaneet pessimistisimmätkin suomalaiset jo huolestuneiksi siitä, että voiko tämä olla totta. Viimeisin ministeriön talouskatsaus ennustaa tälle vuodelle 2,4 prosentin talouskasvua ja viime vuodenkin talouskasvua tarkennettiin arvioitua paremmaksi viime viikolla. Vienti vetää, työttömien määrä laskee ja lähes kaikilla mittareilla olemme menossa vuosien tauon jälkeen oikeaan suuntaan. Myös kuntien talouksissa on näkyvissä parannusta. Missään kunnassa ei ole kuitenkaan varaa keinuttaa venettä vaan kaikkien on soudettava samaan suuntaan, yhteistä tavoitetta kohti. Myös peräsimessä on oltava ammattitaitoa ja ymmärrystä.

Julkisen sektorin velkavuori on kunnissa edelleen valtava ja haasteet ikärakenteesta johtuen huimat, joten edellä mainitun talouskasvun pitääkin olla suurta. Samaan aikaan kunnilta vaaditaan lisää säästöjä, jotta talouden takatalvi ei pääse yllättämään. Terve talous on kunnassa kaiken perusta. Nyt on aika panostaa niiden ihmisten tarpeisiin, jotka viime vuosien kohtuuttomien valtionosuuksien ja syrjäisyyskriteerien vuoksi ovat joutuneet vaikeampaan asemaan.

Ymmärrän toki niitäkin joille mikään ei riitä. He tekevät sillä tavoin omaa tai puolueensa politiikkaa. Joku voikin kysyä, että jos esim. Rääkkylän kunnan talous on 500 000 euroa plussalla, niin miksi se ei ole 5 miljoonaa? Olisikohan niin, että rahat on käytetty investointeihin tai muihin kuntalaisille tarkoitettuihin elintärkeisiin, jopa lakisääteisiin menoihin.

Maailmalla on levotonta. Kansainvälinen tilanne on erittäin epävakaa. Meidän päättäjien ensisijainen tehtävä on turvata kansalaistemme turvallisuus ja mielestäni olemme onnistuneet siinä viime vuosina varsin hyvin. Suomi on maailman turvallisin maa ja Rääkkylä yksi turvallisimmista kunnista koko maassa. Yle listasi kuntien vetovoimaa alkukesästä ja Rääkkylä oli listalla Pohjois-Karjalan kunnista ja kaupungeista neljäntenä. Rääkkylässä onkin hyvä elää, asua, kasvattaa lapsia ja viettää vanhuutta.

Rääkkylässä on hyvä yrittää jatkossakin. Kunnan suhtautuminen yrityksiin ja yritysten tarpeisiin tulee kuitenkin tarkistaa pikimmiten, huomioiden myös maatalousyrittäjät. Ensisijaisesti kuntien tulee satsata jo olemassa oleviin yrityksiin, kuin haikailla uusia yrittäjiä kuntaan. Samalla kotimaisuuden ja paikallisuuden suosimista kuntien hankinnoissa tulee tarkentaa. Pitäisi muistaa, että yrittäjyys on yhteiskunnan selkäranka, yrittäjät luovat työllisyyttä joka kuntaan.

Kari Kulmala

Rääkkylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja (uv)

Sanomalehti Karjalainen 23.7.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *