Kunnanvaltuuston puheenjohtajan puhe 19.6.2017 Rääkkylässä

Arvoisat valtuutetut, kuntalaiset, median edustajat

Ihan ensiksi haluan kiittää kaikkia äänestäjiämme joita ilman kukaan meistä valtuutetuista ei olisi saanut luottamustoimeaan. Vanha ikimuistoinen sanonta kuuluu, että luottamus tulee ansaita. Myös kateus tulee ansaita. Viime päivinä voi myös todeta, että puolueita tulee ja menee säännöllisesti. Kuntalaiset kuitenkin tarvitsevat palveluita joka päivä ja heitä varten meidät on tänne valittu. Ei oman egomme vahvistamiseksi vaan kuntalaisia varten. Tämä on hyvä muistaa.

Maakunta- ja sote-uudistus muuttaa kuntamme roolia olennaisesti. Kuntamme palaa vahvaksi paikallisyhteisöksi, kun osa lakisääteisistä palvelutehtävistä siirtyy leveämmille hartioille eli perustettaville maakunnille. Sipilän hallitus on myös luvannut, ettei kunnille tule lisätehtäviä, päinvastoin niitä ollaan vähentämässä.

Näen hyvänä, että jatkossa Rääkkylässäkin paljon aikaa ja voimavaroja vieneiden sote-tehtävien poistuttua jää tällä vaalikaudella tilaa nyt myös muille tehtäville. On toki ymmärrettävä, että sote-palveluiden saatavuuden seuraaminen on myös kunnan tehtävä, sitä ei voi sälyttää vain tulevan maakuntavaltuuston vastuulle. Tässäkin asiassa on hyvä muistaa, että luottamus hyvä, seuranta paras.

Kunta- ja elinkeinostrategian työstäminen ja sen jalkauttaminen ovat jokaisessa kunnassa erittäin tärkeitä, niin myös Rääkkylässä. Kunnan on oltava entistä enemmän yhteydessä oman kuntansa yrittäjiin ja kuunneltava heidän toiveita. Yrittäjät ovat yhteiskuntamme selkäranka, he luovat työpaikkoja kuntaamme.

Haluamme olla itsenäinen kunta. Olemme valinneet tämän polun jo vuosia sitten. Pidän kalamiehenä erityisestä vertauksesta, missä kerrotaan, että Rääkkylä on kuin lohi joka ui vastavirtaan. Rääkkylä tunnetaankin koko Suomessa. Olemme löytäneet vahvuutemme, ne joilla meidän kunta erottuu edukseen muista kunnista. Olemme se pieni gallialaiskylä joka selätti valtiovallan, vaikka meiltä ei varmasti sitä odotettu. Tulevat vuodet tulevat olemaan varmuudella rankkoja kuntataloudessamme. Tässä asiassa ei kannata muuta kuvitellakaan. Joudumme taistelemaan itsenäisyytemme puolesta joka päivä, vaikka nyt saammekin olla ehkä muutaman vuoden rauhassa.

Olen eduskunnassa mukana Tulevaisuuden kunta-työryhmässä. Työryhmässä tehdään muun muassa selvitys kaksoiskuntalaisuudesta. Pidän tätä erittäin hyvänä Rääkkylälle jossa asukasluku kaksinkertaistuu kesäisin. Kaksoiskuntalaisuuden ansiosta voisimme saada lisätuloja kunnalle. Rääkkylän osalta myös syrjäisyyskriteerit ja saaristolisä tulee arvioida uudelleen. Eduskunnassa tulee arvioida myös, vastaako nykyinen kuntia ohjaava lainsäädäntö Rääkkylän tulevaisuuden toimintaympäristöä vai tulisiko sitä muuttaa.
Työryhmässä tuli myös selvästi esiin se, että tulevaisuudessa ne kunnat pärjäävät, jotka uskaltavat uudistaa toimintatapojaan ja osaavat ottaa muun muassa digitalisaation tuomat keinot käyttöön. Ajasta ja paikasta riippumaton työ on edelleen kasvussa. Sen mahdollistaa Rääkkylässä kaikkien saatavilla oleva valokuitu.

Rääkkylällä on vahva identiteetti ja näkemys mahdollisuuksistamme. Emme kuitenkaan voi toimia yksin vaan tarvitsemme yhteistyötä muiden kuntien ja myös tulevan maakunnan kanssa. Yksin olemme heikkoja, mutta yhdessä vahvoja.

Monet odottavat, että tuleva valtuustokausi olisi helppo, mutta minä en sellaista lupaa. Kuten jo aikaisemmin kerroin, joudumme taistelemaan itsenäisyydestämme joka päivä. Se vaatii joskus ikäviäkin ratkaisuja ja rahakirstu on pidettävä usein kiinni. Tarpeellisiin investointeihin on kuitenkin löydyttävä rahaa. Olen itse tarkan euron kannattaja ja kunnan rahoja tulee käyttää kuten omiani, säästeliäästi ja talousarviossa pysyen.

Puheenjohtajana pyrin pysymään siinä roolissa, mihin minut on valittu. En pidä itse puheita tai johdattele teitä puheillani, vaan johdan asioiden käsittelyä ja pidän huolta järjestyksestä. Huolehdin myös siitä, että pysymme kaikki asiassa ja keskustelu on asiallista. Tarvittaessa keskeytän kokouksen. Edellisellä valtuustokaudella osasimme käyttäytyä valtuutetun arvolle kuuluvalla tavalla. Sitä toivon myös tältä kaudelta. Onnea ja menestystä teille kaikille valtuutetuille. Olkoon viisaus päätöksissämme mukana.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *