Kotimaisen kalan päivä

Kotimaisen kalan ympärille olisi mahdollista rakentaa erittäin mielenkiintoisia tapahtumia, jotka osaltaan kiinnostaisivat kuluttajia ja matkailijoita. Tämä on osaltaan ymmärretty Euroopan meri- ja kalatalousrahastossa, joka tukee 8,7 miljoonalla eurolla suomalaisen kalatalouden uudistusta. Rahoitusta suunnataan korkean lisäarvon tuotteiden kehittämiseen, kalatuotteiden markkina-aseman parantamiseen ja viennin vauhdittamiseen sekä kalakantojen luontaisen lisääntymisen edistämiseen.

Hallituksen puoliväliriihessä sovimme myös, että mm. Saimaan järvilohen kärkihanke toteutetaan vuoteen 2019 mennessä.  Toiveissa on siis, että teemme vuosikymmenten lämpöisten puheiden lisäksi myös järeitä toimia järvilohen pelastamiseksi. Tulevat kaksi vuotta näyttävät, mitä ne toimet ovat. Joka tapauksessa nykyinen sukupolvi ratkaisee, onko maakuntamme kansalliskalaa enää kalastettavaksi tuleville sukupolville. Tässä tarvitaan meidän jokaisen apua.

Joensuussa järjestetään kaksipäiväiset kalamarkkinat kahdesti vuodessa. Kaikkineen Suomessa kalamarkkinoita on vuosittain noin 50 ja ne saavat aina paljon väkeä liikkeelle. Arviolta niissä on jopa puoli miljoonaa kävijää. Erilaisissa kalamarkkinatapahtumissa kalajalosteita myydään keskimäärin n. 1800 kg ja tuoretta kalaa n. 680 kg. Kun asiakkaat käyttävät markkinoilla rahaa keskimäärin noin 22 euroa/ henkilö, niin rahaa näillä markkinoilla käytetään yhteensä noin 10 miljoonaa euroa vuodessa. Se ei ole pieni summa.

Kouluruokailuihin toivotaan vihannesruokapäiviä. Minä toivon myös luomuruuan- ja kotimaisen kalan ruokapäiviä. Tämän toteuttamiseksi meillä olisi puhtaana tuottajana ja vesistöisenä maana erittäin hyvät mahdollisuudet. Julkisen sektorin suurkeittiöt ovat merkittäviä hankintayksiköitä. Niissä valmistetaan vuosittain yhteensä 380 miljoonaa ruoka-annosta kouluihin, päiväkoteihin, vanhustenhoitolaitoksiin ym. Näille ruokapalveluille on Valtioneuvosto asettanut tavoitteeksi, että käytetään pääosin luomumaitoa ja muissakin tuoteryhmissä tulee suosia ympäristöystävällisiä tuotantotapoja. Tässä olisi päättäjillä, luomu-tuottajilla, kalatalousyrittäjillä ja meillä kuluttajilla mahdollisuus toimia siten, että pöydissämme syötäisiin vähintään kerran viikossa luomuruokaa ja kotimaista kalaa.   

Suomesta vietiin maailmalle viime vuonna kalaa ja kalatuotteita 71 miljoonaa kiloa, yhteensä 57 miljoonan euron edestä. Samaan aikaan meille tuotiin kalaa noin 400 miljoonan euron edestä. Minusta on silkkaa hulluutta tuoda maahamme satoja miljoonia kiloja norjalaista kassilohta, islantilaista nieriää tai aasialaista tonnikalaa. Pitäisi huomata se mikä jo muualla maailmassa on huomattu: suomalainen kala on loistava raaka-aine. Ahvenfile on maailmalla herrojen herkku ja sillä olisi lähes rajattomat markkinat ympäri maailman. Samanlaiset markkinat olisivat varmasti myös kuhalla ja siialla sekä heille vähän eksoottisemmilla särjellä, lahnalla ja hauella oikein valmistettuina. Suomalainen kala on puhdasta, turvallista ja sitä osataan arvostaa muualla, miksi ei siis myös meillä.

Uusi kalastuslaki yksinkertaisti lupakäytäntöjä. Kalastuksenhoitomaksun maksavat kaikki muuta kalastusta kuin ongintaa, pilkkimistä tai silakan litkaamista harrastavat 18 – 64-vuotiaat kalastajat. Tällä luvalla saa kalastaa yhdellä vavalla tai vieheellä lähes kaikissa yleiskalastusoikeuden piirissä olevissa vesistöissä. Kalastusharrastus ei siis liene rahasta kiinni. Ainakin sen lopputuotteena on tuore, herkullinen, kotimainen kala josta esim. keskisessä Euroopassa vain haaveillaan.

Radio Rexin blogi 22.5.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *