Vappupuhetta totuuden vierestä

Kansanedustaja Riitta Myller (sd.) kritisoi hallituksen puoliväliriihen antia puhuessaan työväen vappujuhlassa Joensuussa. Hän totesi, että Pohjois-Karjalan osalta tulos oli pyöreä nolla. Tällainen puhe on erittäin populistista ja virheellistä viestintää jonka joku aatetoveri saattaa toki uskoa. Pitäisi kuitenkin pysyä totuudessa, muuten menee uskottavuus.

Demareiden ollessa hallituksessa viime kaudella mm. työttömyys lisääntyi yli 100 000:lla ja Suomen turvallisuus saatiin sellaiseen kuntoon, ettei se siitä helposti nouse. Yritämme kuitenkin!

Tässä on hieman poimintoja puoliväliriihestä: Työllisyysmäärärahoja korotetaan 25 miljoonalla eurolla. Työllisyystavoitteen saavuttamiseksi hallitus on päättänyt pienentää kannustinloukkuja. Yhteensä toimilla saavutetaan noin 5 000 työllisen lisäys. Varhaiskasvatusmaksuja alennetaan pieni- ja keskituloisilta.  Arviolta 6 700 perhettä tulee maksuttomuuden piiriin, ja maksukertymä alenee vuonna 2018 arviolta 90 miljoonalla eurolla.

Eläkkeensaajien hoitotuen perusosaa korotetaan 10 miljoonalla eurolla. Tekesille ja Suomen Akatemialle varataan molemmille 60 miljoonan euron pääomitus. Lisäksi valtio varautuu pääomittamaan ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjä ja -välineitä omistavaa ja ylläpitävää osaamiskeskusta tai muuta yhtiötä yhteensä 80 miljoonalla eurolla.

Poliisille kohdennetaan 34,5 miljoonaa euroa lisää muun muassa ydintoimintojen turvaamiseen vuonna 2018. Supon määrärahoja korotetaan 3,5 miljoonalla eurolla. Hallitus kohdistaa 50 miljoonaa euroa puolustukseen josta Rajavartiolaitoksen määrärahoja lisätään noin 8 miljoonalla eurolla vuonna 2018.

Hallitus varaa peruskoulun tasa-arvon vahvistamiseen 15 miljoonaa euroa lisää rahoitusta. Varhaiskasvatuksen henkilöstörakenteen kehittämiseen varataan 5 miljoonaa euroa. Ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanon tukeen kohdistetaan 15 miljoonaa euroa. Rahoituksella muun muassa digitalisoidaan ammatillisen koulutuksen toimintaprosesseja reformin tavoitteiden mukaisesti, ehkäistään keskeyttämistä ja syrjäytymistä ja rakennetaan yhdessä työelämän kanssa koulutus- ja työelämäpolkuja koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille ja aikuisille. Perheellisten opiskelijoiden toimeentulon turvaamiseen tehdään 75 euron huoltajakorotus. Muutoksen arvioidaan lisäävän valtion menoja vuositasolla noin 10 miljoonaa euroa.

Arvoisa kansanedustaja Myller, eikö näistä uudistuksista ole mitään hyötyä Pohjois-Karjalalle?

Kari Kulmala, kansanedustaja (ps)

Sanomalehti Karjalainen 3.5.2017

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *