Terrorismi ja maahanmuutto

Valtiovallan ehdoton päätehtävä on huolehtia yhteiskunnan ja sen kaikkien jäsenten turvallisuudesta. Keskeinen tehtävä on rajavalvonta ja se, keitä maahan päästetään ja millä ehdoilla. Myös se, miten kauan maassa voi olla laittomasti ja miten lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautukset pystytään toteuttamaan.

Vuonna 2015 Suomeen tuli noin 30 000 turvapaikanhakijaa, josta vain pieni osa saa laillisen perusteen olla Suomessa. Maakunnassamme on tällä hetkellä kymmeniä maahanmuuttajia, joille on annettu kielteinen turvapaikkapäätös. Tällä hetkellä Suomessa merkittävä määrä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita on kateissa, eikä heistä tiedetä mitään.

Euroopassa on tapahtunut useita terrori-iskuja lyhyen ajan sisällä. Pariisissa viimeisimpien iskujen jälkeen eräs Ranskan korkeista turvallisuusviranomaisista totesi, että vaikka heillä on käytössä paljon poliiseja ja muita resursseja, eivät he voi silti täysin estää iskuja tapahtumasta. Joihinkin he ehtivät puuttumaan ajoissa, mutta eivät riittävästi. Pelkästään poliiseja lisäämällä emme siis pystyisi terroritekoja Suomessakaan lopettamaan. Tarvitsemme uudenlaista ajattelua terrorismiin sekä maahanmuuttoon.

Tukholman terrori-iskujen jälkeen Suomen turvallisuusviranomaiset ovat Supoa lukuun ottamatta rauhoitelleet ja kertoneet, että tälläisiin iskuihin on varauduttu riittävästi ja ennalta. Tälläinen puhe on mielestäni vastuutonta. Ei terrori-iskuihin voi mitenkään riittävästi varautua, kuten Euroopassa tapahtuneiden iskujen osalta on huomattu. Onkin hyvä kysyä, luovatko viranomaiset väärää turvallisuuden tunnetta? Toki sisäministeri Risikko ilmoitti heti Tukholman iskun jälkeen: ”Kunpa voisin sanoa, että tälläistä ei voi tapahtua Suomessa”. Mielestäni tämä on erittäin hyvin ja realistisesti sanottu.

Kun tutkii tarkemmin toteutuneita terroritekoja Euroopassa, voi huomata sen, että maantieteellisesti itäisen Euroopan maat, Venäjän Pietaria lukuun ottamatta, ovat säästyneet iskuilta. Pitäisikö heidän maahanmuuttopolitiikasta ottaa muiden oppia?

Lienee selvää, että Suomen tulee noudattaa kansainvälisiä sopimuksia siihen asti, kun se mahdollistaa normaalin turvallisen elämän Suomessa. Kainsainväliset sopimukset rajoittavat rajojen laittamista kiinni, mutta mielestäni mitkään sopimusvelvoitteet eivät pakota itsenäisiä maita hyväksymään yleisen järjestyksen ja turvallisuuden järkkymistä tai jopa valtiollisen olemassa olon uhkaamista. Näin on ajateltu ilmeisesti myös itäisessä Euroopassa.

Suomeen tulevaa terrorismia ei rajoiteta rajoja avaamalla tai kaikkia tulijoita halaamalla. Meidän on muutettava ajattelutapaamme siten, että terrorismi on ongelma, jota oikeasti voidaan hoitaa siedettävälle tasolle ja vastuussa siitä on valtiovalta. Suomea ei pidä eristää muista maista, mutta meidän tulee sanella ehdot täällä oleville tai tänne haluaville. Meillä ei ole lakeihin tai mihinkään kansainvälisiin sopimuksiin perustuvaa ehdotonta pakkoa hyväksyä oikeudettomasti tänne tulijoita ja vielä vähemmän laittomasti täällä oleskelevia.

Edellä mainituista seikoista huolimatta en hyväksy myöskään sitä, että jokaista turvapaikanhakijaa epäillään terroristiksi. Muussa tapauksessahan meillä olisi satoja terroristeja maakunnassamme. Annetaan turvallisuusviranomaisten hoitaa työnsä, siihen heillä on lain mukainen valtuutus. Uutisista olemme voineet seurata, että tiettyjen poliitikkojen lisäksi jotkut seurakuntiemme johtajista ovat siirtyneet vastustamaan lakia tai oikeuden laillisia päätöksiä. Mikäli he eivät voi tai halua noudattaa laillisia päätöksiä, tulee heidän mielestäni siirtyä toisiin tehtäviin.

Kari Kulmala
Kansanedustaja (ps)

Radio Rex 18.4.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *