Näpit irti perhevapaista!

Oli toisaalta mielenkiintoista seurata television kuntavaalitenttejä. Niissä keskusteltiin paljon sellaisistakin asioista, joita ei edes kunnissa päätetä. Tällaisia ovat muun muassa kirkolliset asiat ja homoliitot. Toisaalta harmitti, että puhujat puhuivat toistensa päälle eli toista puhujaa tai hänen esittämäänsä asiaa ei kunnioitettu.

Perhevapaistakaan ei kunnissa päätetä. Osa eduskuntapuolueista haluaisi niitä uudistaa ja uudistusehdotuksia tulee joka suunnasta. Minusta perhevapaiden uudistus ei ole ajankohtainen asia. Miksi rikkoa tai uudistaa toimiva järjestelmä? Minä en aliarvioi kotiäitejä tai -isiä, puolustan perheiden oikeutta päättää itse asioistaan. Siitä oikeudesta, kuka saa olla lapsen kanssa kotona ja kuka on töissä kodin ulkopuolella. Se oikeus tulee olla jatkossakin perheillä itsellä.

Olen kuullut väitteen, että lapsia kotona hoitavien vanhempien tulisi olla mieluimmin ns. työmarkkinoiden käytettävissä. Osalle vanhemmista tämä tarkoittaisi kortistoa. Kokoomuksen kansanedustaja Vartiainen kertoi radiossa, että kotiäitien saaminen työmarkkinoiden käyttöön täyttäisi kerralla työllisyysastetavoitteen. Miten se on mahdollista, kun hallituksen 72 prosentin työllisyysasteeseen tarvitaan 90000 nettotyöllistettyä lisää? Kotihoidon tuen lakkauttaminen ei tähän riitä, se on fakta.

Tilastojen mukaan vain 14 prosenttia äideistä on perhevapailla täydet kolme vuotta ja äitien työllisyysaste nousee yli 80 prosenttiin, kun lapsi on yli kolmivuotias. Myös äidit joilla ei ole työsuhdetta perhevapaiden aikana, työllistyvät hyvin. Minusta tuntuukin, että uudistuksen tarkoituksena olisi vain pakottaa kotiäidit töihin kodin ulkopuolelle. En hyväksy!

Unohtuuko jälleen lapsen etu? Lapsen hyvinvointi ja hyvä mielenterveys edellyttävät molempien vanhempien huolenpitoa, hoivaa ja kiintymyksen tarpeen tyydyttämistä sekä aina turvallisia rajoja. Tarpeet eivät katoa minnekään lapsen kasvaessa päivähoitoiästä kouluikäiseksi ja siitä edelleen murrosikäiseksi. Lastenlääkäri Sinkkonen on sanonut viisaasti: ”Alle 3-vuotias tarvitsee rakkautta, lämpöä, turvaa ja tuttuja aikuisia”.

Perhevapaita ei tule uudistaa vain uudistamisen halusta, mutta kotihoidontuen kuntalisää tulisi kunnissa suosia. Samalla tulee miettiä, millä saamme parannettua niiden äitien eläkkeitä, jotka ovat hoitaneet lapsiaan pitkään kotona ja elävät nyt pelkällä pienellä kansaneläkkeellä.

Kari Kulmala

kansanedustaja (ps)

Sanomalehti Karjalainen 19.4.2017

Savon Sanomat 19.4.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *