Sinä päätät valinnanvapaudesta!

Sote-uudistus puhuttaa, eikä syyttä. Se on iso uudistus. Niin suuri, että edelliset hallitukset eivät sitä saaneet aikaiseksi, puhetta kyllä riitti. Uudistuksen kipein kohta näyttäisi olevan valinnanvapaus. Oppositio ja heitä tukevat tahot pelottelevat valinnanvapaudella ihan tarkoituksella, koska se on nykyhallituksen tekemä päätös. Minusta pelottelu on liioiteltua. Kritisoimisen lisäksi olisi löydyttävä myös ratkaisuvaihtoehtoja.

Valinnanvapaus on kohta arkea jokaiselle vähävaraisellekin, ja se on ihan oikein. Tämän asti yksityiselle lääkärille on päässyt, mikäli on ollut riittävästi rahaa tilillä. Valinnanvapaus tarjoaa sinulle oikeuden vaihtaa sote-palvelun tuottajan laissa määritellyin ehdoin. Palvelun tuottaja ei tee päätöstä puolestasi, päätösvalta on sinulla. Äänestä jaloillasi, mikäli edellinen palvelun tuottajasi on ollut huono.

Pidän hyvänä, että uudessa järjestelmässä kaikki sote-palveluja tuottavat yhtiöt joutuvat julkistamaan vero- ja taloustietonsa. Toiminnan tulee olla läpinäkyvää ja avointa. Sinä päättäjänä voit jatkossa valita sellaisen palvelun tuottajan, joka maksaa veronsa Suomeen ja kantaa yhteiskuntavastuunsa työntekijöitään kohtaan.

Tällä hetkellä kunnilla ja valtiolla on jo nyt satoja erilaisia yhtiöitä. Sote-uudistuksen myötä yhtiöitä perustetaan varmuudella lisää ja kilpailutilanteessa kaikkien toimijoiden on oltava samalla lähtöviivalla. Me asiakkaat voimme valita oman maakunnan omistaman yhtiön palvelut. Tämä on sitä valinnanvapautta, sinä olet päätöksentekijä.

Julkinen sote-palveluja tuottava yhtiö, joka toimii yksityisen kanssa samoilla pelisäännöillä, on meidän kaikkien etu. Mikäli tuottajien välinen kilpailu on tervettä, se parantaa ja tehostaa myös osaltaan palveluja.

Meidän ei ole mitään syytä pelätä meille kaikille avautuvaa valinnanvapautta tai yhtiötä. Sinä päätät! Päätät myös ensi vuonna omalla äänelläsi tulevan maakuntavaltuuston kokoonpanon. Se johtaa ja valvoo kaikkien sote-palveluiden saatavuutta koko maakunnan alueella. Saamme samalla selkeän vastuunkantajan sote-uudistukselle koska se ei ole vielä valmis vuonna 2019.

Tällä hetkellä suuret kansainväliset sote-yhtiöt keräävät isoja voittoja ja vievät rahamme veroparatiiseihin. Tätä ei edelliset hallitukset ole pystyneet estämään. Tällaista toimintaa meidän ei enää tulevaisuudessa tarvitse hyväksyä. Sinä päätät!

Kari Kulmala

kansanedustaja (ps)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *