Taitettu eläkeindeksi-aloite eduskunnan käsittelyssä

Taitettu indeksi otettiin käyttöön Paavo Lipposen hallituksen aikana, ja se vahvistettiin kaikki ansioeläkkeet pysyvästi kattavaksi vuonna 2003. Jälkiviisaana voi sanoa, että se oli suuri virhe. Taitettu indeksi on leikannut eläkkeiden kasvua monilla miljardeilla euroilla. Vuoden 2015 syksyllä taitettu indeksi hyväksyttiin uudelleen yksimielisesti osana eläkeuudistusta, jonka olivat valmistelleet työmarkkinajärjestöt sekä Kataisen ja Stubbin hallitukset kolmikantaisesti.

Eduskunta kävi 9.2.2017 lähetekeskustelun kansalaisaloitteesta, jossa esitetään lakia muutettavaksi niin, että ansioeläkkeet sidottaisiin nykyisen 80/20 (hinnat/palkat) indeksin sijasta täysin palkkakehitykseen. Mielestäni on erittäin hyvä asia, että tämä kansalaisaloite tehtiin ja asia on nyt eduskunnan käsittelyssä. Valiokunta perehtyy asiaan ja tekee siitä oman mietinnön. Siinä se ottaa kantaa eläkeläisten taloudelliseen asemaan, perusoikeuksiin sekä eläke-eroihin. Samalla tulee miettiä eläkevarojen riittävyys tulevaisuudessa.

Lähetekeskustelussa aloitteen katsottiin hyödyttävän kohtuuttomasti hyvätuloisia eläkeläisiä ja jättävän takuueläkeläiset kokonaan unohduksiin. Tätä ei varmasti aloitteen allekirjoittajat halua. Eläkerahastojen varojen riittävyydestä tulevaisuudessa oli myös täysin vastakkaiset näkemykset eläkeasiantuntijoilla sekä aloitteen tekijöillä.

Oli mielenkiintoisa huomata, ettei edes SDP:n riveistä löytynyt kannatusta aloitteelle, jonka alullepanija oli puolueen entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen. Jopa puheenjohtaja Antti Rinne on vastustanut aloitetta. Jos ja kun kansalaisaloite on tällä hetkellä eläkeläisten etujen vastainen, se tulee hylätä. Ei olisi oikein, että aloite hyväksytään ja miljoona eläkeläistä saisi ilmoituksen, missä heille kerrottaisiin eläkkeen alenevan ensi vuoden alusta.

Nykyisessä hallitusohjelmassa taitetun indeksin muuttaminen ei ole. On totta, että ansioeläkeindeksijärjestelmää on tarpeen korjata. Se ei kuitenkaan saa tapahtua eläke-eroja kasvattamalla ja unohtamalla kaikkein heikoimmassa asemassa olevat eläkeläiset.

Hallitus on kertaalleen korottanut takuueläkettä runsaalla 20 eurolla kuukaudessa ja uusi korotus on tulossa. Tämän lisäksi myös mm Yle-vero poistettiin kaikkein pienituloisimmilta. Hallituksen tulee kuitenkin panostaa vielä enemmän eläkeläisten aseman parantamiseksi.

Kari Kulmala, kansanedustaja (ps)

Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *