Susipolitiikan on muututtava

Häirikkösusien pihakäynnit ovat lähes kolminkertaistuneet viime vuodesta. Luonnollinen ruoka on loppunut metsistä ja tämän vuoksi susi tulee pihapiireihin etsimään syötävää. Tällainen toiminta ei ole normaalia suden käyttäytymistä, mutta ei myöskään suden oma syy. Syy on Suomessa harjoitettavan suurpetopolitiikan, erityisesti suden kohdalla. Viranomaiset vähättelevät susien määrää kannanotoissaan. Samalla he vähättelevät susialueella asuvia ihmisiä ja petoyhdysmiesten tekemää talkootyötä, tuhansia ilmaisia suden vuoksi ajettuja kilometrejä.

Ymmärrän toisaalta hyvin, että lukuisat petoyhdysmiehet susialueilla ovat ryhtyneet lakkoon Luonnonvarakeskuksen, Luken viimeisimmän susiarvion vuoksi. He eivät enää merkitse susien jälkiä Tassu-suurpetojärjestelmään. Tämä ei ole kuitenkaan pidemmän päälle kenenkään etu, vähiten koiralla metsästystä harjoittavien ja susialueilla asuvien ihmisten. Emme voi jäädä jatkossa pelkästään viranomaisten havaintojen varaan.

Vaikka suden kannanhoidollista metsästystä on harjoitettu jo kaksi vuotta, susien määrä on kasvussa. Luke laskee susilaumat siten, että se puolittaa ns. rajalaumojen määrän. Näitä rajalaumoja on suurin osa susilaumoista, Kiteeltä Kainuuseen. Samalla voitaneen todeta, ettei Suomella ole omaa susipopulaatiota, vaan yhteinen susikanta Venäjän kanssa eli uhanalaisesta eläimestä on turha edes puhua.

Venäjän ja Suomen välillä kulkee erittäin voimakas raja susien kohdalla. Venäjällä maksetaan sudesta tapporaha. Samaan aikaan Suomessa on sudelle muodostumassa suojeltuja reservaatteja, ja sudesta ei saa kriittisesti edes puhua, vaikka elämä ja toiminta suunnitellaan susien ehdoilla. Tämä pätee niin lasten koulunkäyntiin, harrastuksiin, riistanhoitoon kuin kotieläinten elinkeinon harjoittamiseen.

Metsästäjäliiton hallitus erosi luottamuspulaan Porin liittokokouksessa 19.11.2016. Taustalla olivat pitkään jatkuneet näkemyserot piirien ja hallituksen välillä. Hallitukselta oli kadoksissa ymmärrys, keitä varten he ovat. Samalla voitaneen miettiä – kuka ministeriötä johtaa, ministeri, Luke vai eri luonnonsuojelujärjestöt. Heiluttaako susi häntää vai häntä sutta?

Kari Kulmala, kansanedustaja (ps)

maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen

Sanomalehti Karjalainen 30.11.2016

Savon Sanomat 30.11.2016

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *