Itsenäinen Rääkkylä

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös Rääkkylän kunnan säilymisestä itsenäisenä on otettu Rääkkylässä vastaan suurella tyytyväisyydellä. KHO kumosi valtioneuvoston 26.5.2016 tehdyn päätöksen yhdistymisestä, jossa yhdistymisen puolesta äänestivät keskustalaiset ministerit Sipilä, Vehviläinen, Rehula sekä kokoomuksen ministerit Orpo, Grahn-Laasonen sekä Toivakka. Itsenäisen Rääkkylän puolesta äänestivät perussuomalaiset ministerit Soini, Lindström, Niinistö sekä Mäntylä. He katsoivat Sipilän hallitusohjelman mukaisesti, ettei kuntia pidä pakottaa yhteen, vaan liitosten tulee perustua vapaaehtoisuuteen.

Valtioneuvoston keväinen äänestyspäätös aiheutti varmasti hallituspuolueissa muutakin kuin vain keskustelua. KHO:n marraskuinen päätös aiheuttanee myös pienen särön hallituspuolueiden yhteistyöhön, mutta tämänkin päätöksen kanssa on nyt keskustalaisten ja kokoomuslaisten elettävä. Pieni Rääkkylän ”gallialaiskylä” ei kaada tällä KHO:n päätöksellä Suomen hallitusta, vaikka sitä moni toivoisikin.

On hyvä, että KHO on tehnyt päätöksensä todellisten faktojen perusteella jo tuleva lainsäädäntö huomioiden. Sen ei ole tarvinnut miettiä olettamuksia, kuntapolitiikkaa, puolueiden voimasuhteita jatkossa, omaa paikkaansa turvaavia politiikkoja ym. KHO on pitäytynyt vain faktoissa.    

KHO:n päätöstä tulee Rääkkylässä juhlia, mutta välittömästi sen jälkeen tulee palata arkeen ja yhteistyöhön lähialueiden kuntien ja Joensuun kanssa, kuten tähänkin saakka. Yhteistyö on paras tae sille, että Rääkkylän kunta pystyy tarjoamaan jatkossakin ne palvelut, jotka sille lakisääteisesti kuuluu. Rääkkylä on ollut lyhyessä ajassa kahdesti kriisissä. Kaukoviisautta on varautua myös tuleviin kriiseihin ajoissa ja siinä tarvitaan jokaisen puolueen täysi tuki. Yhtään puoluetta ei saa pitää ulkona todellisesta päätöksenteosta.

Kari Kulmala, kansanedustaja (ps)

Sanomalehti Karjalainen 29.11.2016

Koti-Karjala 30.11.2016

Kotiseutu-Uutiset 1.12.2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *