Ulkomaalaisvalvonta jatkuu

Sanomalehti Karjalaisen pääkirjoituksessa 18.7.2016 otetaan esiin tärkeitä asioita. Kirjoituksen alussa kysytään, mikä on ulkomaalaiseksi tunnistamisen ja ulkomaalaiseksi profiloinnin ero?

Kun olen seurannut eri medioita heidän käsitellessä ulkomaalaisvalvontaa, niin voi vain todeta, että osalta toimittajistakin näyttäisi olevan kokonaan unohtunut myös se, miksi poliisivoimat ovat olemassa ja millaisin toimintaperiaattein poliisi toimii. Tärkeintä on edelleen, että otsikot myyvät iltapäivälehteä. Uutisen sisällöstä ei ole niin väliä.

Poliisin yksi tärkeimmistä tehtävistä on profilointi. Poliisin tulee virantoimituksessaan huolehtia myös, että virkatehtävät tulevat hoidetuiksi mahdollisimman tehokkaasti. Tehtävät tulee lisäksi tehokkuudesta huolimatta hoitaa ihmisoikeuksia ja yksilönvapautta kunnioittaen. Näin Suomessa pääsääntöisesti tehdään. Mahdolliset ylilyönnit päätyvät tutkintaan ja ne tutkitaan syyttäjien toimesta perusteellisesti.

Kun poliisi tekee ulkomaalaisvalvontaa, niin tehokkain keino on henkilöstä saatu ennakkotieto. Tällöin tiedetään ketä haetaan ja mitä kiinnioton jälkeen tapahtuu. Suomessa on kuitenkin tuhansia viranomaisia vältteleviä ulkomaalaisia jotka ovat saaneet esim. kielteisen turvapaikkapäätöksen. Heitä etsitään myös muulla tavoin. Mikäli etsitään afgaania, irakilaista tai somalia, ovat heistä edelleen ulkonäköön liittyvät tekijät, esim. ihon väri, vaatetus ja hiustyyli parhaita mahdollisia tuntomerkkejä.

On aika erikoista ajatella, ettei poliisi saisi ulkomaalaisvalvonnassa ulkoisten tuntomerkkien perusteella tarkastaa henkilön henkilöllisyyttä. Pitäisikö poliisin tasapuolisuuden vuoksi tarkastaa samalla kauppakeskuksissa iäkkäät, suomea selvästi äidinkielenään puhuvat henkilöt, että yhdenvertaisuusperiaate toteutuisi? Varmaan pitäisi, mutta ei siinä ole mitään mieltä. Poliisilakia oikein tarkasti tulkitsemalla, saattaisi ajan ja resurssien tuhlaaminen epäolennaisuuksiin olla jopa virkavelvollisuuden rikkomista.

Poliisi voi ja sen tulee edelleen käyttää maalaisjärkeä työssään. Mitä enemmän luvattomia maahanmuuttajia jää maassaolo-oikeudetta oleskelemaan Suomeen, sitä enemmän samojen viiteryhmien edustajat saavat varautua todistamaan henkilöllisyytensä. Ulkomaalaisvalvonta tulee olemaan jatkossakin poliisin tehtävä. Henkilöllisyyden tarkastamisessa menee lähes sama aika kuin puhalluskokeessa liikenteessä. Molemmat tehtävät lisäävät turvallisuutta ja ovat meidän kaikkien etu.

Kari Kulmala, kansanedustaja (ps)

Sanomalehti Karjalainen 21.7.2016

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *