Olympialaiset myös puhtaille venäläisille urheilijoille

Maanantaina 18.7.2016 maailman antidopingtoimisto Wada järjesti tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin riippumattoman tutkimusryhmän tuloksista. Sen mukaan venäläisten doping on ollut systemaattista ja virkamiesten sekä dopingtoimiston suojelemaa. Samalla venäläisiä urheilijoita syytetään kuulumisesta valtiojohtoiseen dopingohjelmaan. Muun muassa näillä perusteilla koko venäläisten olympialaisiin lähtevä joukkue ollaan sulkemassa tulevista olympialaisista.

Mielestäni tämä on ongelmallista ja väärin koska jokaista urheilijaa ei pidä rangaista edes valtion rikollisesta toiminnasta. On olemassa paljon urheilijoita jotka urheilevat puhtaasti. Heille tulee suoda osallistuminen olympialaisiin joka on arvokkain urheilutapahtuma maailmassa. Olympialaisiin ei osallistuta hetken mielijohteesta vaan niihin valmistaudutaan vuosikausia. Vuodet sisältävät tuhansia harjoittelutunteja, tiukkaa ruokavaliota, verta, hikeä ja kyyneleitä.

On olemassa myös kaksi tärkeää ihmisoikeusperiaatetta joiden yli ei voida kävellä. Ensimmäinen on kollektiivisen rankaisemisen kielto eli rangaistuksen pitää kohdistua ainoastaan yksilöön. Toinen on syyttömyysolettama jonka mukaan todistustaakka kuuluu syyttäjälle ja jokaista, todennäköisinkin syin epäiltyä, on pidettävä syyttömänä. Mielestäni näitä kahta ihmisoikeusperiaatetta ei voida ohittaa tai mitätöidä, vaan ne tulee huomioida ensisijaisesti silloin kun tehdään päätös yksittäisen urheilijan osallistumisesta arvokilpailuihin.
Doping on urheilun syöpä jota on saatu tehokkaasti vähennettyä. Paljon on kuitenkin vielä tekemättä, eikä tätä syöpää saada mielestäni koskaan poistettua. Dopingia käytetään jokaisessa maassa, myös Suomessa. Tässä asiassa on turha hurskastella, vaikka mielellämme pidämme omia urheilijoitamme puhtaina. Jokavuotiset dopingkäryt kertovat muuta. Suomessa on todettu mm. vuosina 1996 – 2011 yhteensä 175 dopingtapausta, 37 eri urheilulajissa. Viime vuosina ei tilanne ole valitettavasti kovin paljon parantunut (lähde: Wikipedia).

Valitettavasti urheilu on myös osa politiikkaa, vaikka politiikka pitäisi pitää urheilusta mahdollisimman kaukana, kuten uskontokin. Yhdysvalloille ja monelle muulle maalle sopisi varmasti erittäin hyvin, ettei Venäjän joukkue saisi osallistua olympialaisiin tai muihin kansainvälisiin kilpailuihin. Nyt on suurena vaarana kuitenkin paluu olympialaisten boikotteihin. Tällaisessa politikoinnissa yksittäiset urheilijat kärsisivät.

Jos aikaisemmin kirjoituksessa ei tullut vielä selväksi, niin olen henkilökohtaisesti aina yksittäisen puhtaan urheilijan ja urheilun takana. Haluan ettei yksittäisen urheilijan tarvitse kärsiä mikäli oman maan urheilujohto on mätä. Sanktiot tulee kohdistaa aina niihin, ketkä tai mitkä ovat hölmöilleet, ei kollektiivisesti kaikkiin urheilijoihin koska heitä suojelee myös syyttömyysolettama.

Venäjää voidaan mielestäni rangaista parhaiten sillä, ettei sille myönnetä arvokilpailuja järjestettäväksi.

Kari Kulmala, kansanedustaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *