Asedirektiivistä neuvotellaan syksyyn saakka

Euroopan unionin asedirektiivin uudistusta koskevissa neuvotteluissa on edetty Suomen kannalta oikeaan suuntaan. Huomattavasti parempaan kuin mistä alun perin aloimme valiokunnissa neuvotella. Näyttäisi siltä, että tärkein tavoite eli reserviläistoiminnan nykymuotoinen jatkuminen onnistutaan turvaamaan.

EU-komission alkuperäisestä esityksestä on saatu muutettua jo paljon Suomelle tärkeitä asioita esimerkiksi maanpuolustuksessa, aselupien kestossa ja A-kategorian aseiden sekä lippaiden lukuisat mahdollisuudet poikkeuslupaan. Myös asekeräilijöiden oikeudet on otettu huomioon varsin hyvin. Aseluvan ikärajat myös säilyisivät ennallaan ja Suomessa käytössä oleva mahdollisuus myöntää rinnakkaislupia alle 18-vuotiaalle säilyisi.

A-kategoriasta siirtyvän aseen lupaa voidaan jatkaa vaikka uudet edellytykset eivät täyttyisi, jos henkilöllä on siihen ennestään lupa. Komission ehdotus aselupien määräaikaisuudesta ja viiden vuoden välein tapahtuvasta lääkärintarkastuksesta on neuvotteluissamme tyrmätty. Sen sijaan viranomaisten täytyy vähintään viiden vuoden välein tarkastella aselupia ja tämä aiheuttaa luonnollisesti lisätyötä. Kun edellytykset ovat kunnossa, lupa voidaan jatkaa. Suomessa voidaan kansallisessa toteutuksessa hyödyntää asetietojärjestelmän vuoden 2018 järjestelmäuudistusta ja tehdä tarkastelusta kansalaiselle mahdollisimman automaattista. Lisäksi useat muut asiakysymykset jätetään kansallisen harkinnan varaan.

Ensi viikolla käsitellään Euroopan unionin neuvoston yhteistä näkemystä asedirektiivistä ja Euroopan parlamentin on tarkoitus äänestää asiasta heinäkuussa. Tämän jälkeen syksyllä aloitetaan neuvottelut, missä pyritään saavuttamaan yhteisymmärrys parlamentin ja neuvoston välillä. Jatkoneuvotteluissa Suomi vaatii, että urheiluammuntaa varten annettaviin aselupiin esitettävät lääkärintarkastus tai psykologinen arvio täytyy jättää kansallisesti harkittavaksi. Tämä on varsin tärkeä seikka.

Reserviläisammunnan ja metsästyksen lisäksi tulee ottaa huomioon myös urheiluammunnan harrastajien oikeudet. Asedirektiiviin täytyy saada kirjaus, että lupa A-kategorian aseisiin ja lippaisiin voidaan myöntää sekä ISSF:n (International Shooting Sport Federation) että IPSC:n (International Practical Shooting Association) tunnustamien lajien harrastajille. Pidän tätä erittäin tärkeänä seikkana.

Kari Kulmala, hallintovaliokunta sekä maa- ja metsätalousvaliokunta

Koti-Karjala 8.6.2016

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *