Jätevesiasetus järkevöityy viimeinkin, kiitos perussuomalaisten

Perussuomalaiset onnistuivat muuttamaan ympäristöministeriön esitystä ratkaisevasti paremmaksi vielä aivan viime tingassa. Jo hallitusohjelmassa sovittiin, että asia saadaan maaliin, kiitos siis hallitusohjelmalle.

Lievennyksiä on tulossa asuinkiinteistöille, jotka on rakennettu ennen vuotta 2004. Uusia jätevesijärjestelmiä ei tarvitse myöskään rakentaa, ellei asunto sijaitse pohjavesialueella tai alle 100 metrin päässä vesistöistä. Ministeriön esitys on tältä osin juuri lähdössä lausuntokierrokselle.

Tärkeimmässä osassa ovat alkuperäiset vanhat ns. mummonmökit. Uuden version mukaan ennen vuotta 2004 rakennetut mökit vapautetaan velvoitteista, joiden mukaan niihin pitäisi asentaa viemäröinti tiettyyn määräaikaan mennessä. Jos mummonmökkiin ei tehdä merkittäviä muutoksia, ei tarvitse tehdä yhtään mitään.

Mutta mummonmökkiinkin tarvitaan jätevesijärjestelmä, mikäli rakennukseen tehdään oleellisia muutoksia. Jos mökkiin esimerkiksi rakennetaan vesikäymälä ulkokäymälän tilalle tai tehdään vesi- ja viemärilaitteistoja koskeva luvanvarainen korjaus tai muutostyö, jossa järjestelmä uudistetaan tai korjataan kokonaisuudessaan, tulee muutosvelvollisuus voimaan. Muutosvelvollisuus on myös silloin, mikäli rakennukseen tehdään uudelleen rakentamiseen verrattavissa oleva, rakennuslupaa edellyttävä korjaus ja muutostyö eli perusteellinen peruskorjaus.

Lain tekstiin on tulossa myös olennaisia muutoksia, joilla vältetään se, että julkisivun muuttaminen tai lämpöeristysremontti pakottaisi asentamaan myös viemärijärjestelmät jätevesiasetuksen tiukimpien säädösten mukaisesti. Alkuperäinen esitys olisi rajoittanut merkittävästi mahdollisuuksia korjata ja parantaa vanhaa taloa, vaikka se ei liittyisikään vesien käsittelyyn.

Pohjavesi- ja ranta-alueille tulevat tiukemmat säännökset voimaan. Mikäli kiinteistö on lähempänä kuin sadan metrin päässä rannasta, noudatetaan jätevesiasetusta, samoin kuin pohjavesialueilla. Kolme kaivoa ja imeytyskenttä toimii kaikkein parhaimmin ja se on yhä sallittu muualla paitsi pohjavesialueilla.

Uusi jätevesiasetus on siis huomattavasti inhimillisempi kuin aikaisempi keskustan ja ministeri Lehtomäen ajama malli jolla mummot ja papat saatiin jo kiireessä uusimaan jätevesijärjestelmänsä mökeilleen. Ikäihmiset peloteltiin laittamaan vähät säästönsä ylikalliisiiin puhdistusjärjestelmiin. Maakunnissa liikkui kaupparatsuja, jotka käyttivät härskisti tilannetta hyväkseen. Minusta on kohtuutonta, että vähävarainen maaseudun vanhus maksoi yli 10 000 euroa puhdistusjärjestelmästä.

Nykyisien kriteerien mukaan heidän ei tarvitse tehdä mitään. Pieni kansalaistottelemattomuus, jota tiedän monen maaseudun ihmisen harjoittaneen, oli tässä asiassa fiksua. On selvää, että ehtojen on oltava tiukemmat ranta-alueilla sekä pohjavesialueilla asuville kuin muille. Kilometrien päässä rannasta asuvan kuormitukset vesistöihin ovat olemattomat. Perussuomalaisten ollessa hallituksessa, on viimein löydetty sekä oikeudenmukainen, että ekologinen ratkaisu asiaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *