Suden kannanhoidollista metsästystä on jatkettava

Luonnonvarakeskuksen julkaisema suden kanta-arvio osoittaa, että Suomen susikanta kasvaa edelleen ja kannahoidollista metsästystä on jatkettava. Luken mukaan Suomessa on 37–39 susilaumaa, kun laumoja oli viime vuonna 35 kappaletta. Tämän lisäksi susipareja on 16. Tämä osoittaa myös sen, että susikanta on edelleen vahvistunut kannanhoidollisesta metsästyksestä huolimatta.

Vähän ihmetyttää se, että Luonnonvarakeskus laskee vain 50 prosenttia rajalaumojen susimäärästä. Näitä rajalaumoja on suurin osa tihentymäalueiden susilaumoista Tohmajärveltä Kainuuseen. Tämä saa lukumäärän näyttämään pieneltä, mutta samalla voitaneen todeta, ettei Suomella ole omaa susipopulaatiota vaan yhteinen susikanta Venäjän kanssa eli uhanalaisesta eläimestä on ainakin turha puhua!

Kaikkiaan Suomen susikannasta on poistunut Luken mukaan noin neljännes. Laitoksen mukaan kokonaispoistuma voi susikannasta olla 30 prosenttia ilman kannan vähenemistä. Nyt susien kokonaispoistuma on jäänyt tämän alle. Suomen susikanta ylittää tällä hetkellä huomattavasti kannanhoitosuunnitelmassa määritellyn tason, joka on 25 laumaa. Metsästettävää siis riittää!

Kannanhoidollisessa metsästyksessä saatiin saaliiksi 43 sutta. Tämän lisäksi on poliisin päätöksillä poistettu lukuisia häirikkösusia. Riistakeskus on myös myöntänyt vahinkoperusteisia lupia metsästyskauden ulkopuolella. Susia kuolee myös liikenteessä, mikä myös kertoo susikannan jatkuvasta kasvusta.

Suden kannanhoidollinen metsästys onnistui erittäin hyvin ja sitä tulee jatkaa myös tulevalla metsästyskaudella. Mielestäni susikannan kasvu on pysäytettävä. Tämän vuoksi suden metsästystä tulee tehostaa huomattavasti koko maassa tulevalla metsästyskaudella.

Mielestäni maaseudun ihmisillä on oikeus harrastaa esim. metsästystä ja metsästyskoiratoimintaa ja elää ilman pelkoa lastensa ja kotieläintensä puolesta. Tulevaisuudessa meidän tulee keskittyä petoeläintihentymien purkamiseen ja palauttaa luonnontasapaino sekä suden luontainen pelko ihmistä kohtaan! Tällä hetkellä tätä pelkoa ihmisen suuntaan ei ole.

Kari Kulmala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *