Sakaali on suojeltu laji Suomessa!

Tein eduskunnassa kirjallisen kysymyksen 24.2.2016 ministerille, että miten Suomeen kuulumattoman vieraspedon (sakaalin) leviäminen Suomeen aiotaan estää? Vastaus olisi pitänyt tulla 21 vuorokauden kuluessa.

Posti toi tänään 29.3.2016 ministerin allekirjoitetun vastauksen. Vastauksessa kerrotaan mm, että sakaali on luontaisesti leviävä, kuten mikä tahansa laji, jolla on siihen potentiaalia. Todennäköisyys sakaalin saapumiselle Suomeen on kohtalaisen suuri, vaikkakin selvä leviämiseste on Pietarin seutu. Se luultavasti selviäisi Etelä- ja Lounaisrannikon tuntumassa. Vakiintumiseen ja yksilömäärään vaikuttanevat talvien ankaruus ja lumisuus.

Vastauksen mukaan Suomella ei ole mahdollisuutta estää lajin mahdollista luontaista leviämistä, vaan päinvastoin Suomella on velvollisuus turvata sakaalin suotuisa suojelun taso. Sakaali olisi Suomeen levittäydyttyään luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji ja sitä koskisivat rauhoitussäännökset. Metsästyslainsäädännön muutoksella voidaan sakaali tarvittaessa säätää myös riistalajiksi, jolloin kantaa voidaan säädellä metsästämällä.

Tällainen oli ministeri Tiilikaisen ja hänen avustajien vastaus, eikä se minua yllättänyt. Vastauksesta voi todeta, että sakaali; Tervetuloa Suomeen! Sitten kun sakaaleja on n. 10 000, niin se voidaan säätää riistaeläimeksi, mutta mielestäni se on silloin jo liian myöhäistä. Nyt pitäisi viedä loukkuja rajalle jolloin saataisiin saaliiksi myös Suomen luontoon kuulumattomia supikoiria!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *