Tervetuloa traktorimarssille Helsinkiin

Viime viikkoina on julkisuudessa puhuttu runsaasti kotimaisen maatalouden kannattamattomuudesta ja EU:n maataloustukien maksuviivästyksen viljelijöille aiheuttamista pahoista maksuvaikeuksista. Olen itsekin yrittänyt saada tästä tietoa päättäjiltä tahoilta, osin huonolla menestyksellä.

Tein kirjallisen kysymyksen ministeri Tiilikaiselle 16.12.2015 Maaseuturahaston käynnistämisvaikeuksista. Ministeri vastaa mm, että yritystuki- ja hankepäätöksiä aletaan tehdä paperipäätöksillä alkuvuonna 2016. Nyt ELY:issä odotetaan Maaseutuvirastolta paperilomakkeita, eli hankepäätöksiä ei ole tehty. Lisäksi ministeri vastaa, että hanketukien maksatus aloitetaan ennakkomaksujen osalta kevään aikana ja muiden tukien osalta sitten kun sähköinen tietojärjestelmä Hyrrä valmistuu. Ministeri ei kuitenkaan kerro, milloin sen on ajateltu valmistuvan vaikka Hyrrään on laitettu jo li 5 M€.

Huoli maaseuturahaston toimien käynnistymisestä on maakunnissa todellinen ja yhteydenotot minuun ovat viikoittaisia. Tällä hetkellä todellinen maaseudun kehittämisen ja elinvoimaisuuden pullonkaula on se, että ohjelmakaudesta on jo menetetty kaksi vuotta, toimijat ja yritykset ovat jumissa hankkeidensa kanssa. Hanke- ja rahoituspäätöksiä ei voida tehdä. Lisäksi ihmetyttää, missä nämä rahat ovat? Maaseutuohjelman rahoitus koko ohjelmakaudelle on 8,2 mrd€, josta hanke- ja yritystukien ym. osuus on noin 800 M€. Keskimääräisesti laskien noin 200 M€ maaseudun kehittämisestä on nyt ”pöytälaatikossa” jossain. Nämä rahat ovat siis joltain ja jostain tärkeästä kehittämishankkeesta pois!

Viljelijöiden purkauksen kohteiksi ovat joutuneet erityisesti Maaseutuvirasto ja sen henkilöstö, samoin kuin yleisesti EU:n yhteinen maatalouspolitiikka ja sen monimutkainen ja vaikeaselkoinen tukijärjestelmä. Tulehtuneen tilanteen takia viljelijät kokoontuvat tulevana perjantaina mielenilmaisuun Senaatintorille ja minusta se on aivan oikein. Toivottavasti tulee mahdollisimman paljon traktoreita paikalle.

Maataloudessa kaikki tuotannonalat ovat olleet jo pitkään vaikeuksissa. Kun tähän kaikkeen lisätään vielä useilla kuukausilla viivästyneet tukien maksatukset, Venäjälle asetetut pakotteet ja vastapakotteet, niin tilanne on todella paha. Nyt olisi hyvä aloittaa vaikka Venäjän pakotteiden purusta, koska niillä ei ole heille mitään merkitystä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *