Leikitäänkö ihmisten toimeentulolla?

Maaseuturahaston tukien maksaminen on erittäin pahasti viivästynyt. Huoli Maaseuturahaston toimien käynnistymisestä on maakunnissa todellinen ja esimerkiksi yrittäjien yhteydenotot minuun ovat viikoittaisia.  Tein 16.12.2015 kirjallisen kysymyksen ministerille Maaseuturahaston käynnistämisvaikeuksista ja kysyin miten asiaan aiotaan puuttua.

Ministeri vastasi kysymykseeni, että ennakkomaksujen osalta hanketukien maksatus aloitetaan kevään 2016 aikana ja muiden tukien osalta sitten kun sähköinen tietojärjestelmä Hyrrä valmistuu. Ministeri ei kuitenkaan kerro, milloin Hyrrän on ajateltu valmistuvan. Vuoden 2015 loppuun mennessä Hyrrän kehittämiseen on laitettu jo yli 5 M€, eikä loppua näy.

Yritys- ja hanketukien paperipäätöksiä on alettu tekemään Ely-keskuksissa alkuvuoden 2016 aikana. Päätöksistä on kuitenkin yrittäjälle tai hanketoteuttajalle vain vähän iloa jos tukirahojen maksuja ei aloiteta nopeasti.

Kyseessä on yrittäjän tai maanviljelijän näkökulmasta katsottuna erittäin vakava ongelma, johon täytyy tulla ratkaisu välittömästi. Tämän ohjelmakauden ensimmäiset yritysinvestoinnit on tehty jo lähes vuosi sitten. Yrittäjä on maksanut investointien kustannukset itse omalla riskillään, luottaen siihen, että luvattu tuki maksetaan kohtuullisessa ajassa. Vuosi ei ole kohtuullinen aika. Yrittäjät haluavat tietää, missä heille kuuluvat tukirahat ovat ja miksei niitä voida jo maksaa.

Maaseutuohjelman rahoitus koko ohjelmakaudelle on 8,2 mrd. €, josta hanke- ja yritystukien ym. osuus on noin 800 M€. Keskimääräisesti laskien noin 200 M€ maaseudun kehittämisestä on nyt ”jossain pöytälaatikossa” odottamassa Hyrrän valmistumista.

Virkamiesten on helppo kiinteällä kuukausipalkalla kehitellä Hyrrää ilman että oma elintaso kärsii. Tukien maksun viivästyminen vaikuttaa suoraan yrittäjän, maanviljelijän sekä heidän perheidensä toimeentuloon, elintasoon ja elämänlaatuun. Asiaan on löydyttävä ratkaisu. Hyrrä-järjestelmän valmistumiselle on välittömästi saatava aikataulu josta on pidettävä kiinni.

Kari Kulmala, kansanedustaja (PS) maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *