Apua suunnattava kriisialueiden lähelle

Suomalaiset ovat hyvin ihmisrakkaita, myötätuntoisia ja he rakastavat vähempiosaisten ja heikompien auttamista. Toisaalta he eivät hyväksy, että heitä huijataan ja hyväksikäytetään. Hädässä olevia on aina autettava, mutta vain oikeilla keinoilla. Nyt eletään sietokyvyn sekä valheen ja totuuden rajoilla. Mielestäni pääministerin ele asuttaa pakolaisia tyhjässä talossaan kiihdyttää entisestään pakolaisvirtaa Suomeen. Uutinen on kiirinyt jo hyvin kauas!

Perussuomalaiset ovat jo vuosia varoittaneet turvapaikanhakijoihin liittyvien kustannusten noususta, ja nyt on ongelma käsillä. Viimeaikainen muuttoliike on tuonut maahanmuuton jokaisen ulottuville ja myös maksettavaksi. Tässä taloudellisessa tilanteessa maahanmuuttopolitiikan kustannusten nousu on pyrittävä päättäväisesti minimoimaan ja kokonaiskustannuksista on saatava mahdollisimman pian luotettava selvitys.

Politiikan suuntaa Suomessa on muutettava nopeasti ja panostettava mahdollisimman paljon kriisialueiden lähialueilla olevien pakolaisleirien kehittämistyöhön. Näille leireille on luontevaa vastaanottaa naapureita, sillä heidän kanssa on ollut kanssakäymistä jo aikaisemmin, kulttuurit ovat läheisiä ja maiden välillä on yhteisiä intressejä. Hyvänä esimerkkinä on Syyria ja Turkki. Pakolaisten on lähialueille jäädessään myös helpompi palata kotimaahansa kriisin ollessa ohi. Jokaisen Suomeen saapuvan pakolaisen kustannuksilla kyettäisiin auttamaan suurta määrää ihmisiä leireillä. Erityisesti leireillä tulee huomioida lapset ja naiset, nuoret miehet kun ovat jo monesti Euroopassa.

Suomessa turvapaikka-anomusten käsittelyaikoja on kyettävä lyhentämään ja hylkäävän päätöksen saaneiden hakijoiden palautukset on tehtävä viipymättä, kuten hallitusohjelmassa kirjataan. Näihin toimenpiteisiin on jo ryhdytty. Tornioon on siirretty muun muassa Itä-Suomesta poliisimiehiä turvapaikkatutkintaan. Myös eläkkeellä olevia poliiseja on pyydetty töihin.

Tällä hetkellä Suomeen tulee pakolaisia eniten Ruotsin kautta, ruotsalaisten viranomaisten siunauksella ja avustuksella. Tornion kautta heitä on tullut viime päivinä keskimäärin 600 vuorokaudessa. Dublin-sopimuksen pitäisi estää tämä, mutta ilmeisesti sopimusta osataan Ruotsissa soveltaa. Suomeen pakolaisia houkuttaa erityisesti Suomen sosiaaliturvajärjestelmä, joka on heille suosiollisempi kuin Ruotsissa tai Tanskassa. Näissä maissa myös opastetaan Suomeen tulevaa pakolaista, mitä suomalaiselle viranomaiselle tulee rajalla ja turvapaikkatutkinnassa kertoa, ja että henkilöllisyyspaperit tulee hävittää ennen maahantuloa. Mielestäni jo tämä ylittää rikoksen tunnusmerkistön. Suomen tulee vähintäänkin kyseenalaistaa tällainen toiminta.

Suomeen olisi turvallisinta ottaa vain kiintiöpakolaisia. Silloin tiedämme keitä he ovat, koska heidän taustat on selvitetty ja heille on määritelty pakolaisen asema. Nykyinen järjestelmä ei voi taata ettei Suomeen tule Isis-järjestön taistelijoita. Suomessa oli jo aikaisemmin lähes 300 Suojelupoliisin erityistarkkailussa olevaa henkilöä. Tällä hetkellä emme edes tiedä, minkä verran meille on maahanmuuttajia tullut viimeisten viikkojen aikana.

Kari Kulmala (ps)

poliisi, kansanedustaja

Sanomalehti Karjalainen 30.9.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *