Panostus suunnattava kriisialueiden lähialueille

Yli neljä miljoonaa syyrialaista pakolaista on Syyrian naapurimaiden pakolaisleireillä ja olot ovat pahenemassa entisestään. Tämän vuoksi monet lähtevät Eurooppaan ja sitä myötä myös Suomeen ihmissalakuljettajien toimesta. Kuitenkin vain noin 200 syyrialaista (16.9) on virallisesti hakenut Suomesta turvapaikkaa. Suurimmat turvapaikkahakijat tulevat Irakista ja Somaliasta. Tällä hetkellä eniten pakolaisia tulee Ruotsin kautta, ruotsalaisten viranomaisten siunauksella ja avustuksella. Tornion kautta heitä on tullut viime päivinä keskimäärin 600 vuorokaudessa. Dublin-sopimuksen pitäisi estää tällainen toiminta, mutta ilmeisesti sopimusta osataan Ruotsissa soveltaa.

Suomeen saapuvat turvapaikanhakijat eivät ole hengenvaarassa sen jälkeen, kun ovat päässeet omasta maasta pois naapurimaan pakolaisleireille. Heillä ei ole tällöin Pohjoismaihin muita, kuin taloudellisia perusteita tulla. Suurimittainen pakolaisuus on Suomelle erityisen ongelmallista kattavan sosiaaliturvajärjestelmämme myötä. Se on heille täällä suosiollisempi kuin esim. Ruotsissa ja Tanskassa. Näissä maissa myös opastetaan Suomeen tulevaa pakolaista, mitä suomalaiselle viranomaiselle tulee rajalla ja turvapaikkatutkinnassa kertoa, ja että henkilöllisyyspaperit tulee hävittää ennen maahantuloa. Mielestäni jo tämä ylittää rikoksen tunnusmerkistön. Suomen tulee vähintäänkin kyseenalaistaa tällainen toiminta.

Politiikan suuntaa Suomessa on muutettava nopeasti ja panostettava mahdollisimman paljon kriisialueiden lähialueilla olevien pakolaisleirien kehittämistyöhön. Näille leireille on luontevaa vastaanottaa naapureita, sillä heidän kanssa on ollut kanssakäymistä jo aikaisemmin, kulttuurit ovat läheisiä ja maiden välillä on yhteisiä intressejä. Hyvänä esimerkkinä on Syyria ja Turkki. Pakolaisten on lähialueille jäädessään myös helpompi palata kotimaahansa kriisin ollessa ohi. Jokaisen Suomeen saapuvan pakolaisen kustannuksilla kyettäisiin auttamaan suurta määrää ihmisiä leireillä. Erityisesti leireillä tulee huomioida lapset ja naiset, nuoret miehet kun ovat jo monesti Euroopassa.

Suomeen olisi turvallisinta ottaa vain kiintiöpakolaisia. Silloin tiedämme keitä he ovat, koska heidän taustat on selvitetty ja heille on määritelty pakolaisen asema. Nykyinen järjestelmä ei voi taata ettei Suomeen tule ISIS-järjestön taistelijoita. Tällä hetkellä emme edes tiedä, minkä verran meille on maahanmuuttajia tullut viimeisten viikkojen aikana. Suurin osa heistä on ”elintasopakolaisia” joilla ei kotimaassaankaan ollut minkäänlaista vaaraa hengelle tai terveydelle.

Suomalaiset ovat hyvin ihmisrakkaita, myötätuntoisia ja he rakastavat vähempiosaisten ja heikompien auttamista. Toisaalta he eivät hyväksy, että heitä huijataan ja hyväksikäytetään. Hädässä olevia on aina autettava, mutta vain oikeilla keinoilla. Nyt eletään sietokyvyn sekä valheen ja totuuden rajoilla. Mielestäni pääministerin ele asuttaa pakolaisia tyhjässä talossaan kiihdyttää entisestään pakolaisvirtaa Suomeen. Uutinen on kiirinyt jo hyvin kauas!

Kari Kulmala

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *