Kustannustehokkuutta vankiloihin

Rikosseuraamuslaitos valmistelee sopeuttamissuunnitelman ja tuottavuusohjelman mukaisten säästöjen toteuttamista mm. Sulkavan ja Juuan avovankiloiden sulkemisella. Mielestäni säästöt vankeinhoitoalalta ja siten turvallisuuden tuottamisesta ovat väärä kohde. Vankeinhoitoalalta on hävinnyt työpaikkoja jo kolmannes vuodesta 2011. Osa ihmisistä on pidettävä lukittujen ovien takana, suljettuna muusta yhteiskunnasta. Näin on jokaisessa yhteiskunnassa aina ollut ja tulee aina olemaan. Tämä on ymmärrettävä myös poliittisessa päätöksenteossa. Ensi vuoden budjetin sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvasta 50 miljoonan lisäyksestä on saatava osa myös vankeinhoitoon. Sisäisen turvallisuuden osalta vankilat ovat välttämättömiä.

Nykyinen hallitusohjelma sekä oikeusministeriön esittämä sakkojen muuntorangaistuksen palauttaminen lisää vankien määrää entisestään. Olen tehnyt heinäkuussa 2015 vankeinhoitoalalta kaksi kirjallista kysymystä eduskunnan puhemiehelle ja sen myötä oikeusministerille vankimäärän kasvamisesta sekä ulkomaalaisten vankien siirrosta omiin kotimaihinsa.

Vastauksissa kerrotaan muun muassa, että oikeusministeriön hallinnonalan toiminta- ja taloussuunnitelmassa vuosille 2016 – 2019 keinoina tilanteen helpottamiseksi on esitetty vankien sijoittamisen painopisteen siirtäminen suljetuista laitoksista avolaitokseen ja valvottuun koevapauteen. Mielestäni jo tämä vastaus sotii Risen kaavailemia avovankiloiden lakkautuspäätöksiä vastaan.

Ulkomaalaisten vankien siirtäminen omiin maihinsa rangaistusta suorittamaan on lähes käyttämätön mahdollisuus vähentää vankien määrää. Tätä lain suomaa mahdollisuutta tulisi käyttää huomattavasti enemmän nykyiseen verrattuna.

1.7.2015 Suomessa oli ulkomaalaisia vankeja 481, noin 16 % kaikista vangeista. Heistä virolaisia oli noin neljännes. Suomi ja Viro ovat hyväksyneet (implementoineet) sopimuksen, jonka pohjalta vankeja voidaan siirtää omaan maahan rangaistusta suorittamaan. Tänä vuonna ei ole vielä yhtään virolaista vankia siirretty Viroon. On toki ymmärrettävää, etteivät esimerkiksi virolaiset vangit vapaaehtoisesti suostu siirtymään kotimaansa vankiloihin, koska Suomessa on mahdollisuus päästä ensikertalaisina Viroa nopeammin ehdonalaiseen. Siirtoon ei kuitenkaan tarvita tuomitun omaa suostumusta.

Kun maassamme säästetään muun muassa eläkeläisten asumistuista, luulisi vankien sijaintiinkin kiinnitettävän nykyistä enemmän huomiota. Mielestäni on lyhytnäköistä maksaa ulkomaalaisesta vangista 76 000 euroa vuodessa, koska hänelle voidaan antaa lähes samat vankeinhoitopalvelut myös hänen omassa kotimaassaan. Tähän on saatava muutos pikaisesti!

Kari Kulmala

Sanomalehti Karjalainen 18.8.2015

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *