Raiskausten tuomiot oikeudenmukaisemmiksi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 23.6.2015 kolme nuorta miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin raiskauksesta, vaikka syyttäjä oli vaatinut miehille tuomiota törkeästä raiskauksesta. Kahden nuoren epäillyn syytteet hylättiin kokonaan. Tällaiset raiskauksista annetut tuomiot kuumentavat tunteita, eikä syyttä. Tuomio tapauksesta tuntuu monen mielestä väärältä.

En ole lukenut tapauksen esitutkintapöytäkirjoja, joten en tiedä mitä todellisuudessa on tapahtunut. Itse tapaukseen on siten vaikea ottaa millään tavoin kantaa koska olen vain median tietojen varassa. Yleensä esitutkintapöytäkirjoissa on jotain sellaista, mistä lehdet eivät voi eikä edes tarvitse kirjoittaa. Tällöin suojellaan asianomistajaa tai alaikäisiä tekijöitä ja näin pitää ollakin. Tässäkin tapauksessa käräjäoikeus määräsi oikeudenkäyntiaineiston salaiseksi, mutta tuomio on julkinen lukuun ottamatta uhrin henkilöllisyyteen viittaavia tietoja.

Monesti raiskaustapauksista langetetut tuomiot kuohuttavat suomalaisia. Tällä kertaa meidän ei tarvitse tarkastella esim. Intiassa tapahtuneita joukkoraiskauksia vaan tapaukset ovat paljon lähempänä. Intiassa on langetettu viime aikoinakin joukkoraiskauksista kuolemantuomioita. Suomessa annettiin Tapanilan tapauksessa kolmelle nuorelle miehelle vankeusrangaistus ja sekin ehdollisena. Monen mielestä tekijöiden saamat ehdolliset tuomiot eivät olleet tekoon nähden riittävä rangaistus.

Mielestäni ehdollista tuomiota ei pitäisi koskaan sallia yli vuoden mittaisesta vankeusrangaistuksesta. Ehdollisissa tuomioissa on sekin seikka, että ne eivät tunnu monesti edes tekijästä rangaistukselta. Tilastojenkin mukaan ehdolliset tuomiot harvoin estävät ihmisiä tekemästä rikosta uudestaan.

Nykyisessä hallitusohjelmassa on erinomaisia kirjauksia rangaistusten oikeudenmukaisuuden tarkastamisesta ja rikoksen uhrin aseman parantamisesta. Hallitus myös lupaa tarkistaa ensikertalaisuussäännöksiä, väkivaltarikosten sekä lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistustasoa. Näin pitää ollakin! Rikoksista annettavat rangaistukset on oltava oikeudenmukaisessa suhteessa teon moitittavuuteen ja yleiseen oikeustajuun nähden.

Hallitusohjelman voi ymmärtää myös niin, että jos sinä veronmaksajana et ole tyytyväinen rikoksista langetettavien rangaistusten laatuun, on lakeja säätävien poliitikkojen syytä reagoida asiaan. Se on yksi politiikkojen tehtävistä. Poliitikkojen tehtävä on muuttaa lakeja ja rangaistusasteikkoja joita tuomioistuimissa sitten noudatetaan. Valitettavasti liian usein oikeuslaitoksissa annetaan tuomio vakavissakin rikoksissa lievimmän kolmanneksen mukaan eikä kovinta asteikkoa käytetä. Erityisesti raiskaus- ja pedofiliatapauksissa tätä tulisi käyttää useammin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *